Ovaj superkompjuter otkriva tajnu ljudskog mozga

Objavljeno: 2.11.2018.


Nakon 12 godina i uloženih 15 miliona funti, veliki kompjuter koji je dizajniran da imitira ljudski mozak, konačno je spreman za pokretanje.
Kompjuter “SpiNNaker”, koju je napravljen na Univerzitetu u Mančesteru, sastoji se od milion procesora sposobnih za 200 biliona akcija u sekundi – što znači da može da napravi više bioloških neurona u stvarnom vremenu nego bilo koja druga mašina ikada do sada napravljena.

Za razliku od tradicionalnih računara, on ne komunicira slanjem velikih količina informacija iz tačke A u tačku B preko standardne mreže. Umesto toga, oponaša paralelnu komunikacijsku strukturu mozga tako što istovremeno šalje male količine informacija različitim destinacijama.

“U suštini smo napravili mašinu koja više funkcioniše kao mozak nego tradicionalni kompjuter, što je izuzetno uzbudljivo”, rekao je Stiv Farber, profesor računarskog inženjerstva na Univerzitetu u Mančesteru, navodi Independent.

“Krajnji cilj projekta je oduvek bio milion jezgara u jednom računaru za primenu aplikacija za oponašanje mozga u realnom vremenu, i sada smo to postigli, što je fantastično”, dodao je.

Ova mašina je prvi korak ka stvaranju modela milijardi bioloških neurona u realnom vremenu, i ona će bez presedana, piše Independent, pružiti uvid u to kako funkcioniše ljudski mozak.

Pomoću ove mašine biće moguće istražiti različite oblasti mozga, pogotovo ona koja je pogođena Parkinsonovom bolešću.

“Neuronaučnici sada mogu da koriste SpiNNaker da pomognu u otkrivanju nekih tajni – kako funkcioniše ljudski mozak i kako emituje veliki broj simulacija”, rekao je profesor Farber.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *