Jordan – nova baza džihadista?

Objavljeno: 2.11.2018.


Jordan može da bude naredna zemlja u kojoj će se učvrstiti teroristička Islamska država (ID), piše list Nešenel interest.
Iako se Jordan smatra ključnim saveznikom SAD u regionu u borbi protiv ID, Hašemitska Kraljevina se nalazi u ozbiljnoj opasnosti.

List navodi da se Jordanci nalaze na trećem mestu po brojnosti među džihadistima ID – procenjuje se da ih ima oko 3.000. Pored toga, problemi poput nezaposlenosti, siromaštva, slabe državne uprave i religioznog ekstremizma povećavaju mogućnost destabilizacije u zemlji.

Zbog poraza ID u Siriji i Iraku, brojni džihadisti počeće da se vraćaju kući. S iskustvom u ratovanju i verskom ostrašćenošću, oni će biti ozbiljna pretnja budućnosti zemlje.

Pretnju predstavljaju i izbeglice iz Sirije, čiji se broj u Jordanu procenjuje na oko 658.000 ljudi. Zbog loših uslova boravka, oni predstavljaju plodno tlo za seme radikalizma i lako mogu da se pridruže teroristima.

U Jordanu je 658.000 sirijskih izbeglica, među njima se kriju u džihadisti.

Od 2015. godine problem ekstremizma u Jordanu je sve ozbiljniji. U avgustu 2018. u terorističkom napad u gradu Saltu poginula su četiri jordanska vojnika, dok je 16 civila povređeno. Kasnije je zbog toga uhapšeno pet ekstremista. Nedaleko od mesta terorističkog napada otkrivene su brojne eksplozivne naprave, a pretpostavlja se da su teroristi planirali da ih iskoriste za nove napade.

(Kurir)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *