Indonezija: Otkriveni novi detalji o padu aviona

Objavljeno: 2.11.2018.


Avion “boing 737” indonežanske kompanije “Lajon er” imao je problema prilikom uzletanja samo dan pre nego što se srušio u Javansko more.
Kako je rekao Herson, direktor aerodroma “Bali-Nusa Tengara”, pilot koji je upravljao avionom u nedelju 28. oktobra zatražio je da se vrati na aerodrom zbog “problema”, ali je ubrzo rekao da je problem otklonjen i nastavio let, prenosi AP.

Agencija navodi da je nekoliko putnika na tom letu opisalo “problem” kao “užasavajući gubitak visine” aviona.

“Malo nakon što je zatražio povratak u bazu, pilot se javio kontrolnom tornju i rekao da avion radi normalno i da se neće vraćati. Kapetan je rekao da je problem otklonjen i da će nastaviti ka Džakarti”, rekao je Herson, koji koristi samo jedno ime, kao mnogi Indonežani, za AP.

Prema podacima sa veb-sajtova koji prate putanje putničkih aviona, pali avion “Lajon era” imao je velike promene u brzini i visini leta.

AP navodi da će ovi podaci biti potvrđeni kada se analiziraju podaci iz crne kutije palog aviona.

Jedna od dve crne kutije aviona “boing 737” koji se srušio pronađena je, a radi se o crnoj kutiji koja snima podatke o letu. Istražitelji su u četvrtak saopštili da će odmah početi sa analizom podataka, međutim, crna kutija je oštećena i biće neophodan specijalan pristup kako se podaci ne bi oštetili.

“U principu, svi podaci koje smo dobili, uključujući i podatke o letu i vazdušnoj navigaciji, kao i iz drugih izvora, ukazuju da je zaista bilo problema sa avionom”, rekao je direktor indonežanskog Komiteta za bezbednost saobraćaja Harjo Satmiko.

“Lajon erov” avion srušio se 29. okobra 13 minuta nakon poletanja u Javansko more. Poginulo je svih 189 putnika i članova posade. Ronioci i dalje tragaju za olupinom aviona i telima žrtava.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *