Došli u Hrvatsku da kupe rakete zemlja – vazduh, planirali da ih plate kokainom

Objavljeno: 2.11.2018.


Američka agencija za suzbijanje droge (DEA) tokom svoje višemjesečne istrage došla je do saznanja da teroristička grupa Ansar al-Din (AAD) povezana s Al-kaidom sarađuje s kolumbijskim narkokartelima u nabavci raketa zemlja-vazduh. Finalna akcija u saradnji s USKOK-om i hrvatskom policijom, obavljena je prije nekoliko dana u Zagrebu kada je najprije u ponedjeljak uhapšen kolumbijski trgovac […]
Američka agencija za suzbijanje droge (DEA) tokom svoje višemjesečne istrage došla je do saznanja da teroristička grupa Ansar al-Din (AAD) povezana s Al-kaidom sarađuje s kolumbijskim narkokartelima u nabavci raketa zemlja-vazduh.

Finalna akcija u saradnji s USKOK-om i hrvatskom policijom, obavljena je prije nekoliko dana u Zagrebu kada je najprije u ponedjeljak uhapšen kolumbijski trgovac drogom povezan s teroristima David Cardona (54), a dan kasnije uhapšena su i dvojica njegovih saradnika koji su u Zagreb privatnim avionom dovezli “uzorak” od kilogram kokaina.

Naime, ne znajući da je njihov šef već u Remetincu, dvojica kurira – državljanin SAD-a Jean Claude Okonga Landji (56) te Nigerijac Jibrail Bala Adamu (55) – u Zagreb su, prema ranijem dogovoru s Cardonom, dovezli uzorak droge kojom je trebalo da bude plaćena velika isporuka oružja, a koja je, između ostalog, podrazumijevala prenosne protivavionske raketne sisteme (MANPAD) tipa Strela i Igla, zatim infracrvene naočale za noćno gledanje, veliku količinu kalašnjikova, municija…

Ovo oružje bilo je namijenjeno upravo pripadnicima Ansar al-Dina, a u Zagrebu je trebalo biti plaćeno kokainom. Međutim, ono što Cardona i njegovi saradnici nisu znali je da su se već mjesecima nalazili pod tajnim nadzorom, najprije DEA, a zatim i hrvatskog USKOK-a i policije, te da im se zapravo priprema klopka.

Tokom istrage Amerikanci su detektovali Cardonine kontakte s radikalnim AAM-om (u prijevodu: Čuvari vjere), organizacijom povezanom sa tzv. Al-kaidom Islamskog Magreba (AQIM), frakcijom poznate terorističke organizacije u Zapadnoj Africi.

“Čuvare vjere” je američki State Department stavio na listu stranih terorističkih organizacija 2013., a Savjet sigurnosti vodi ih kao grupu “povezanu sa terorističkim organizacijama”.

AAM je postao ozloglašen pogotovo nakon akcija 2012., kada su njegovi članovi prilikom zauzimanja grada Aguelhoka u Maliju pobili 82 zarobljena vojnika i civila. Prema izvještajima niza medija, terorističke grupe iz Zapadne Afrike već su godinama u interesnom braku sa narkokartelima iz Južne Amerike.

Ovaj neobičan savez stvoren je iz zajedničkog interesa obzirom na činjenicu da jedna od cirkularnih ruta za prebacivanje kokaina iz Južne Ameriku u Evropu vodi upravo kroz Zapadnu Afriku, odnosno preko teritorija koje takve terorističke grupe kontrolišu. Južnoamerički karteli tako plaćaju teroristima reket, odnosno zaštitu za svoje pošiljke koje putuju tom teritorijom, a karteli im plaćaju u novcu, drogi ili oružju.

(jutarnji.hr)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *