Žena koja je rodila 44 djece otkriva kakav joj je život

Objavljeno: 1.11.2018.


Zvuči nemoguće, i koliko god sebi ponavljali da se neko sigurno malo zabrojao i da to fizički nije moguće, Marijam tvrdi da ima 38 djece, a rodila ih je 44.
Ime joj je Marijam Nabatanzi, živi u Ugandi. Nijedan segment njenog života nije bio lak. Kada je imala 13 godina roditelji su je prodali muškarcu od 27. To su zvali brakom, ali Marijam nije ni znala šta se dešava sve dok je nisu ostavili u njegovoj kući. Godinu dana nakon toga je dobila prve bebe, blizance, sljedeće godine trojke i nakon godinu dana četvorke.

Kada je bila tinejdžerka već tada je shvatila koliko je brak težak.

– Moj muž je imao mnogo djece iz prethodnih veza i morala sam da se brinem o njima jer su njihove majke bile rasute svuda. Bio je nasilan, tukao me je u svakoj prilici, čak i ako bih samo predložila nešto što mu se nije dopadalo – ispričala je. U tom periodu Marjam je imala već 23 djece. Shvatila je da ne može više tako da živi i pitala je doktore da li mogu da urade neki zahvat poslije kog ne bi više mogla da rađa. Nakon detaljnih analiza ljekari su joj rekli da bi je bilo kakav zahvat izložio prevelikom riziku.

Rodila je 44 beba, 6 blizanaca, četiri puta trojke i tri puta četvorke, a samo dvoje djece je rodila bez “duplikata”. Takođe, tu je još šestoro mališana koji su preminuli.

Marijam kaže da ne žali niz zbog čega i da su djeca blagoslov od Boga.

Jedina stvar koja je zabronjava je što je djeca rastu bez oca. Njen muž je često nestajao mjesecima, nekada i godinama i na kraju ih je napustio. Nikada nije učestvovao u podizanju djece, osim što im je dao imena, što je nekada radio i preko telefona. Najstariji sin ima 23 godine, kaže da oca nije vidio od 13.

Marijam nema vremena da se žali ili sažaljeva samu sebe. Posvetila je cijeli život djeci, pokušavajući da im obezbijedi egzistenciju. Najveći trošak joj je hrana. Svaki dan im je potrebno 10 kilograma mesa, sedam kila pasulja i četiri kilograma šećera.

Sva djeca idu u školu. Jedna od prvorođenih bliznakinja je postala medicinska sestra, a drugi sin joj je kvalifikovan zidar.

– Nadam se da će se svi iškolovati jer imaju ambicije da budu doktori, učitelji i advokati. Želim da ostvare te snove, nešto što ja nisam mogla – kaže ona.

Da bi pokrila troškove, morala je nauči mnogo različitih vještina. Sakuplja ljekovite biljke koje prodaje, pravi kolače, zida, pravi pletenice, organizuje i dekoriše proslave, pravi fizure za vjenčanja.

Marijam ima poruku za roditelje u svojoj zemlji.

– Prestanite da prodajete ćerke muškarcima u ranim brakovima. Previše pate, a gubitak roditeljske ljubavi je nešto od čega nikada neće moći da se oporave. Nastaviću da se borim da bi moja djeca uvijek imala hranu na stolu. Nikada ih neću napustiti, čak i ako se borimo da preživimo dan – rekla je. Onda je još nešto poručila muškarcima.

– Ne zaboravite odgovornost, jer brak je zajednička odgovornost da podižete djecu.

Izvor: Noizz.rs

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *