UKC za deset dana mora platiti milion KM duga za struju

Objavljeno: 1.11.2018.


„Elektrokrajina“ Banjaluka i Univerzitetski klinički centar (UKC) RS zaključili su juče pred sudom poravnanje kojim je predviđeno da UKC „Elektrokrajini“ u narednih deset dana plati glavnicu duga od 1,03 miliona KM, a da mu kamate budu otpisane, saznaje portal CAPITAL.
U „Elektrokrajini“ su za CAPITAL potvrdili da su 2016. godine tužili UKC zbog dijela neplaćenog duga za struju i da su juče na ročištu u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci postigli dogovor o plaćanju glavnog duga uz otpis kamata.

„Zaključili smo poravnanje koje predviđa da UKC na račun „Elektrokrajine“ u narednih 10 dana uplati glavnicu u iznosu od 1.031.470 KM uz otpis 291.804 KM duga nastalog po osnovu kamate“, rekli su u „Elektrokrajini“ i dodali da će troškove sudskog postupka snositi UKC RS.

U ovom preduzeću su rekli da, pored ovog iznosa, od UKC potražuju još šest miliona KM za neplaćenu električnu energiju, te da je taj iznos obuhvaćen sporazumom o nagodbi iz 2016. godine kojim je predviđeno da on bude izmiren u periodu od 10 godina.

Pored UKC, „Elektrokrajina“ ima milionska potraživanja i od drugih ustanova i preduzeća iz javnog sektora, ali su sa dužnicima uglavnom potpisani sporazumi za plaćanje duga u ratama. Ubjedljivo najveći dužnik iz javnog sektora je „Vodovod“ Prijedor 10,8 miliona KM.

„Skoro sva najveća potraživanja „Elektrokrajina“ je zbrinula kroz zaključene sporazume o nagodbi putem medijacije zbog čega očekujemo da se naplate u predstojećem periodu. Zaključenim sporazumom o nagodbi se dužnik obavezuje na redovno plaćanje glavnice duga na rate kao i redovno plaćanje tekuće potrošnje, uz otpis kamata nakon uplate zadnje rate“, kazali su u „Elektrokrajini“.

Pojasnili su da sporazum o nagodbi ima snagu izvršne isprave tako da u slučaju kada dužnik ne izvršava svoje obaveze, ovo preduzeće može putem suda zatražiti prinudno izvršenje na preostali iznos glavnog duga sa svim kamatama i troškovima medijacije.

„Nakon potpisivanja sporazuma o nagodbi kupci su uglavnom redovne platiše, što potvrđuje naplata po tom osnovu koja premašuje 90 odsto. Napominjemo i da „Elektrokrajina“ ima i zakonska ograničenja u primjeni mjera isključenja sa mreže prema objektima od posebnog značaja, kao što su zdravstvene ustanove, vodovodi, studentski domovi i drugi“, navode iz u ovog preduzeća.

CAPITAL: M. Čigoja

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *