SIPA istražuje 10 zaposlenja u Centralnoj banci BiH

Objavljeno: 1.11.2018.


Nekih deset zaposlenja u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine predmet je opsežne istrage državnih agencija za provođenje zakona. Kako saznajemo, u ovom momentu pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pregledaju konkursnu dokumentaciju za niz pozicija u ovoj državnoj banci, i to po nalogu Tužilaštva BiH.
Namješteni konkursi

U Sudu BiH u toku je najmanje jedan proces. Centralna banka tužena je da je sprovela konkurs koji je namješten, tvrdi jedna od oštećenih strana. Od početka 2016. godine, banka je primila najmanje 40 ljudi.

Prema tvrdnjama naših sagovornika, u velikom broju slučajeva radi se o namještenim zaposlenjima za rodbinu, prijatelje, kolege i posebno stranački podobne.

– Tu osobu doveo je jedan od potpredsjednika SDA. Onda je raspisan konkurs, tekla je procedura, osoba je već radila u banci, a onda je primljena – tvrdi sagovornik „Avaza“.

Prezentujući obimnu dokumentaciju, ta osoba objašnjava zanimljivu šemu utjecaja, dogovora i dilova koji se prelamaju kroz Centralnu banku. Među novozaposlenima ima ministarskih supruga ili bliskih rođaka, komšija (na vikendicama) i djece prijatelja iz školskih dana. Nađe se tu i estradnih ličnosti…

Rodbinske veze

Iz Centralne banke, međutim, odgovaraju da je iz te institucije u protekle više od dvije godine otišlo 27 ljudi. Novih radnih odnosa na neodređeno vrijeme zasnovana su 32.

– U skladu sa zakonom nije dozvoljeno utvrđivanje postojanja rodbinskih veza. Naime, član 6. Zakona o radu u institucijama BiH propisuje da osoba koja traži zaposlenje kod poslodavca, kao i zaposleni, ne može biti diskriminisana zbog rase, boje kože, pola, jezika, vjere, političkog ili drugog mišljenja ili opredjeljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, seksualne orijentacije, imovnog stanja, rođenja ili kakve druge okolnosti, članstva ili nečlanstva u političkoj stranci, tjelesnih poteškoća ili na osnovu kojeg drugog razloga suprotnog temeljnim ljudskim pravima i slobodama utvrđenim Ustavom BiH i zakonom.

Shodno navedenoj odredbi, utvrđivanje rodbinske veze službenika i kandidata koji apliciraju za zaposlenje u CBBiH, kao i osoba koje se primaju u radni odnos, bilo bi diskriminatorno i kao takvo bi moglo biti utemeljen razlog za podnošenje tužbe pred nadležnim sudom – objašnjeno nam je.

Osvrćući se na sudski spor koji je u toku, iz Centralne banke rekli su nam da su angažovali advokatsku firmu koja ih zastupa.

Niže plate

Paralelno sa povećanjem broja radnika, Centralna banka je smanjila plate. Rezanje prihoda relativno je simbolično – devet odsto. Realizovano je juna 2016. godine. Nije nam objašnjeno zašto su plate umanjene.

Trend novih zapošljavanja se nastavlja. Kako nam tvrde izvori, u pripremi je novi konkurs i već se zna ko će doći na radno mjesto. Na neodređeno, naravno!

Dnevni Avaz

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *