Najbolje i najbrže poslastice od oraha

Objavljeno: 1.11.2018.


Mnogi ne mogu da zamisle dobru poslasticu bez oraha. Evo naših predloga: kakao torta, savršene štanglice, domaća baklava, mafini za pola sata, ekspresni brauni




KAKAO TORTA

Potrebno je za koru: 5 jaja, 25 kašika šećera, 25 kašika ulja, 25 kašika mleka, 25 kašika brašna, 5 kašika kakao praha, rendana korica narandže, prašak za pecivo. Za fil: 1 l slatke pavlake, 600 g čokolade, 125 g maslaca, čaša ceđene narandže, 5 kašika džema, 200 g oraha za posipanje

Umutite belanca u čvrst sneg, pa žumanca posebno sa svim ostalim sastojcima za koru. Na kraju dodajte sneg od belanaca i kašikom lagano izmešajte. Podelite na tri jednaka dela i pecite kore na 200 stepeni oko 10 minuta, u okruglom kalupu za torte. Umutite fil od navedenih sastojaka i ostavite da se ohladi. Ređajte koru, pa džem, fil, mlevene orahe i tako do kraja. Ukrasite je seckanim orasima i čokoladnim prelivom. Tortu pre služenja ostavite nekoliko sati u frižideru.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

SAVRŠENE ŠTANGLICE

Potrebno je: 5 jaja, 220 g šećera, 220 g mlevenih oraha, 220 g suvog grožđa, 100 g šećera, 50 ml vode

Umutite penasto jaja sa šećerom, dodajte 110 grama mlevenog, 110 grama seckanog oraha i suvo grožđe. Smesu izmešajte da bude lepo sjedinjena, pa je sipajte u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite na 180 stepeni oko 30 minuta i ostavite da se hladi. Napravite preliv od šećera i vode, prokuvajte ga dva minuta uz stalno mešanje. Hladan kolač prelijte toplim prelivom i ostavite da se potpuno ohladi.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

DOMAĆA BAKLAVA

Potrebno je: 1/2 kg kora za baklavu, 250 g seckanih oraha, 250 g mlevenih oraha, 1/2 kg šećera, 125 g maslaca, 125 ml ulja, 125 ml mleka, 2 kašike meda, limun

Pomešajte maslac, ulje, mleko i med, pa sve rastopite. Zatim pomešajte mlevene orahe i šećer. U pleh stavite tri kore, poprskajte ih rastopljenom smesom i pospite seckanim orasima. Stavite preko dve kore, poprskajte rastopljenom smesom, pa opet pospite orasima. Tako uradite do kraja, a na kraju staviti tri kore, poprskajte ih, pa isecite u romboide ili trouglove. U zagrejanu rernu stavite baklavu i pecite je dok ne dobije zlatno-bronzanu boju. Malo šećera i vode stavite da provri i kuvajte pet minuta. U to ubacite kolutove limuna bez koštica. Toplim prelivom zalijte baklavu i ostavite da se hladi.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

MAFINI ZA POLA SATA

Potrebno je: 2 jajeta, 1/2 šolje ulja, 2 kašike maslaca, šolja šećera, prašak za pecivo, vanilin šećer, šolja kiselog mleka, šolja brašna, 1/2 šolje oraha

Umutite jaja sa maslacem, uljem i šećerom. Dodajte brašno sa vanilin šećerom, praškom za pecivo i kiselim mlekom. Smesa za mafine treba da bude malo ređa od standardne smese za tortu. Pomešajte je sa krupno seckanim orasima. Raspodelite smesu do dve trećine visine pripremljenih kalupa za mafine. Pecite ih 25 minuta na 180 stepeni.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

EKSPRESNI BRAUNI

Potrebno je: 200 g putera, 200 g crne čokolade, 4 jajeta, 200 g šećera, 120 g brašna, 200 g oraha

Na pari rastopite čokoladu sa puterom, mešajte da smesa postane glatka, pa sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. Umutite nakratko jaja, pa im dodajte šećer i mutite još pet minuta, pa tu smesu umešajte u čokoladnu masu. Dodajte brašno i seckane orahe i izmešajte. Sipajte smesu u tepsiju i pecite 25 minuta na 180 stepeni. Ostavite da se ohladi, isecite na veće kocke. Ukrasite komadićima oraha.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *