“Hoćete li spaljivati Bećkovićeve knjige?”

Objavljeno: 1.11.2018.


Opoziciona crnogorska Prava Crna Gora oštro je osudila zabranu ulaska pojedinim srpskim intelektualcima na teritoriju Crne Gore.
Marko Milačić podseća da je upravo predsednik Crne Gore Milo Đukanović lično uručio Njegoševu nagradu književniku Matiji Bećkoviću, 1997. godine, a danas mu, ističe Milačić, preko svojih poslušnika, uručuje zabranu ulaska u Njegoševu zemlju, u kojoj je nagrađen pre dve decenije.

Milačić se retorički “pita” da li će, kako je kazao, crnogorski režim na trgu u Podgorici spaljivati Bećkovićeve knjige i da li se planira isključenje mogućnosti čitanja Bećkovićevih dela i izjava putem interneta, pošto, kako ističe, danas reči, za razliku od prošlih vremena, sa lakoćom prelaze granice. “Da li će vas zabrana ulaska jednog od najvećih srpskih književnika u vašu i našu zemlju, rasteretiti spoznaje o vašim srpskim korenima?”, pita Milačić Đukanovića.

Kako se navodi u saopštenju, zabranu Milačić, inače, vidi kao “osvetu nepismenih”.

“Ovo je, osim što je opasno po Crnu Goru, njenu reputaciju i dobre odnose sa nama najbližom Srbijom, ujedno i demonstracija duha palanke, po kome se protiv reči treba boriti zabranama, u inkvizitorskom duhu, u kom su se na trgovima spaljivale knjige”, podvlači se u tekstu predsednika Prave Marka Milačića.

Izvor: Beta

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *