Vlada ispunjava želje Hamoviću

Objavljeno: 31.10.2018.


Vlada Republike Srpske odlučila je da udovolji zahtjevima Vuka Hamovića i produži period na koji je dobio koncesije za izgradnju i korišćenje termoelektrane „Stanari“, te za eksploataciju uglja i vode na ležištima u Stanarima, saznaje portal CAPITAL.
Na sjednici održanoj 18. oktobra Vlada je donijela tri odluke o utvrđivanju uslova za produženje roka na koji su dodijeljene koncesije firmi „EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari“.

Prva Odluka tiče se produženja koncesija za izgradnju i korišćenje TE „Stanari“.

„Produženje roka izvršiće se putem pregovaračkog postupka, a na osnovu zahtjeva koncesionara „EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari“. Rok na koji je koncesija dodijeljena može se produžiti na period od 13 godina“, navedeno je u Odluci Vlade.

Propisano je i da se minimalna koncesiona naknada za korišćenje za produženi period trajanja koncesije utvrđuje u iznosu od0,0033 KM po proizvedenom kilovat-času električne energije na zvaničnom obračunskom mjestu primopredaje električne energije.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS nadležno je za sprovođenje pregovaračkog postupka, a izvještaj o tom postupku treba da dostavi Vladi u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Vladine odluke, odnosno do 8. januara iduće godine.

Do tada Ministarstvo treba Vladi da dostavi i prijedlog odluke o dopunama Odluke o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje TE „Stanari“ od 2008. godine i prijedlog aneksa Ugovora o koncesiji.

Podsjećamo, Odluka o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje TE „Stanari“ donijeta je u februaru 2008. godine, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu „Vlada RS odobrila EFT-u koncesiju za TE Stanari“.

Tada je definisano da koncesioni period iznosi 30 godina uz odgođeni period od 24 mjeseca koji se ne uračunava u period koncesije.

Dodatna eksploatacija uglja i vode

Istovremeno sa Odlukom o utvrđivanju uslova za produženje roka na koji je dodijeljena koncesija za izgradnju i korišćenje TE „Stanari“, Vlada je donijela i Odluku o utvrđivanju uslova za sprovođenje pregovaračkog postupka za produženje roka koncesije za eksploataciju uglja na eksploatacionim poljima „Raškovac“, „Dragalovci“ i „Ostružnja“ u Stanarima.

Ovom Odlukom je definisano da se koncesija može produžiti na period od 20 godina, a da EFT treba da plati jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo za produženi period trajanja koncesije u iznosu od1,37 miliona KM, te naknadu za korišćenje predmeta koncesije za produženi period trajanja koncesije u iznosu od 2,6 KM/t.

Ista odluka usvojena je i za produženje roka koncesije za istraživanje i eksploataciju pitke i industrijske vode na ležištu „Dragalovci“ u Stanarima, a produženje je moguće na period od 18 godina, uz minimalnu naknadu od 0,30KM/m3 za korišćenje predmeta koncesije.

Povlašten položaj

Da „EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari“ ima povlašten položaj pokazale su i izmjene Pravilnika o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije u RS.

Pravilnik je 2016. godine izmjenio ministar industrije energetike i rudarstva RS Petar Đokić, o čemu jeCAPITAL pisao u tekstu “Đokić se u ime RS odrekao 100 miliona KM u korist EFT-a”.

Nakon što joj je istekla dvogodišnja dozvola za proizvodnju električne energije, termoelektrana „Stanari“ nedavno je dobila novu dozvolu, i to na period od 10 godina.

TE „Stanari“ je u 2017. godini, koja je ujedno bila i prva godina punog komercijalnog rada termoelektrane, ostvarila 36 miliona KM dobiti, što je čak 22 miliona više u odnosu na 2016, objavili smo u tekstu „Hamović na TE „Stanari“ zaradio 36 miliona KM“.

Izvor:Capital.ba

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *