U ambasadi Vatikana pronađene ljudske kosti: Da li je napokon riješena jedna od najvećih misterija u Italiji?

Objavljeno: 31.10.2018.


Radnici su pronašli ljudske kosti u vatikanskoj ambasadi u Italiji i policija istražuje taj slučaj, saopštio je Vatikan.
Italijanski mediji su javili da forenzičari pokušavaju utvrditi da li reč o posmrtnim ostacima Emanuele Orlandi, 15-godišnje ćerke vatikanskog radnika koja je nestala 1983.

Vatikan navodi da su delovi kostiju otkriveni tokom obnove ambasade Svete Stolice nedaleko od Galerije Borghese u Rimu.

Istragu vodi glavni tužilac Đuzepe Pignatone.

Nestanak Emanuele Orlandi jedan je od najvećih misterija savremene italijanske istorije. Ona je oteta 22. juna 1983. nakon što je napustila porodični dom u Vatikanu i otišla na čas muzičke umetnosti u Rim. Imala je 15 godina. Njen otac bio je radnik Svete Stolice.

Njen nestanak prvobitno se povezivao sa mogućim pokušajem nepoznatih osoba da izvrše oslobađanje Mehmeta Alija Agce, turskog napadača koji je ubio papu Ivana Pavla II. 1981. i u to vreme je služio doživotnu zatvorsku kaznu u italijanskom zatvoru.

Godine 2005. anonimna osoba nazvala je televizijsku emisiju i rekla da je tajna otmice Orlandi pokopana zajedno sa Enrikom “Renatinom” De Pedisom, mafijašem koji je nekad bio na čelu ozloglašene bande Magliane koja je terorizirala Rim osamdesetih godina.

Policija je otvorila njegov grob 2012., ali u lešu su bile samo kosti De Pedisa, ubijena 1990. u mafijaškom obračunu.

U vatikanskom saopštenju ne spominje se Orlandi.

Index HR

One thought on “U ambasadi Vatikana pronađene ljudske kosti: Da li je napokon riješena jedna od najvećih misterija u Italiji?

  1. Pobogu, Mehmrt Alija Agca NIJE UBIO papu Ivana Pavla II. To je bio neuspješan pokušaj atentata, papa je umro prirodnom smrću 2005. Autor članka neki jak novinar…

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *