Sud BiH odlučuje o prijedlogu za produženje mjera zabrana Dudakoviću

Objavljeno: 31.10.2018.


U Sudu BiH počela je rasprava o prijedlogu Tužilaštva BiH za produženje mjera zabrana ratnom komandantu Petog korpusa Armije BiH generalu Atifu Dudakoviću i još 16 komandanata i pripadnika tog korpusa
U Sudu BiH počela je rasprava o prijedlogu Tužilaštva BiH za produženje mjera zabrana ratnom komandantu Petog korpusa Armije BiH generalu Atifu Dudakoviću i još 16 komandanata i pripadnika tog korpusa, optuženih za zločine protiv čovječnosti, koji obuhvataju ubistva više od 300 Srba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova i vjerskih objekata.

“Predloženo je produženje mjera zabrane koje su optuženim već izrečene. To su zabrane kontaktiranja sa svjedocima Tužilaštva, a odnosi se na njih 447, napuštanja boravišta, te komuniciranja sa medijima, kao i bilo kakvog razgovora o predmetu krivičnog postupka”, izjavio je Srni advokat Asim Crnalić, koji zastupa Dudakovića.

Osim Dudakovića, optuženi su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije BiH tereti za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Optuženi se terete za ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starijih, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Tijela jednog dijela žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za dijelom ubijenih još se traga.

Dio optužnice protiv Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih vještaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.

Optuženi se terete za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, a Atif Dudaković i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sud BiH potvrdio je optužnicu 24. oktobra.

Nezavisne

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *