Šta se desi kada jedete bijeli luk na prazan želudac?

Objavljeno: 31.10.2018.


Bijeli luk je uvijek koristan i često ga preporučuju stručnjaci za dizanje imuniteta i zbog brojnih drugih zdravstvenih pogodnosti.




Foto: Thinkstock

No, šta se desi kada jedete beli luk na prazan želudac?

Naučnici su otkrili da jedenje belog luka na prazan stomak povećava njegovu efikasnost kao prirodnog antibiotika. To se dešava zato što su bakterije otkrivene i ne mogu da se odbrane od “strašnog belog luka”.

Beli luk sadrži oko 400 aktivnih materija, bogat je vitaminima i mineralima: adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, selen, sumpor i fosfor.

Beli luk ima dezinfekcijsko, antibakterijsko i fungicidno delovanje, uporedivo s najboljim antibioticima. Najvažniji sastojak belog luka je ahoin čiji efekt je bolji od delovanja aspirina. Redovnom primenom podstiče prokrvljenost i olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi, bolesti srca.

Odličan je antioksidant, pa štiti organizam od delovanja slobodnih radikala.

Izvor: Radiosarajevo

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *