Pravda za Davida – 220. dan

Objavljeno: 31.10.2018.


Okupljanje „Pravda za Davida“ održano je 220. dan zaredom na Trgu Krajine u Banjaluci. Učesnici skupa i večeras su zahtijevali da se otkrije ko je ubio 21-godišnjeg Davida Dragičevića.
“On je u svojoj struci debelo pogriješio. Debelo se ogriješio i ne zaslužuje da radi ni kao patolog, a kamoli kao direktor Zavoda za sudsku medicinu RS”, oštro su prokomentarisali iz Grupe „Pravda za Davida“ vijest o obustavi istrage koju je Republičko javno tužilaštvo vodilo protiv direktora te institucije Željka Karana.

“Takav čovjek je sramota za svoju profesiju. Imala sam profesora patologa na fakultetu, divan čovjek, bez obzira što je u vladajućoj strukturi. I ponosna sam što sam slušala predavanja tog čovjeka. Da mi je ovaj zlotvor (Karan) slučajno sjedio za katedrom, bila bi me sramota ovdje stajati ispred vas.

Anketni odbor je dovoljno pokazao koliko je falševa napravio prilikom obdukcije Davida Dragičevića. Ako to po ovom zakonu nije krivično djelo, onda jeste djelo u svakom slučaju, a mi ćemo dokazati i kakvo”, istakla je Daniela Ratešić, član „Pravde za Davida“.

Pritisci na one koji podržavaju porodicu Dragičević i grupu “Pravda za Davida” sve su učestaliji.

Posljednji primjer je premještaj samohrane majke Alekandre Vranješ, zaposlene u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Premještena je, kaže, iz Banjaluke u Gradišku i dodaje da je to neće spriječiti da i dalje podržava ono što smatra ispravnim.

“Ljudi nisu slušali sve ovo vrijeme kada smo im govorili, da to što rade nije dobro, nije ispravno, da tako krše ne samo Ustav Republike Srpske, nego i Evropsku povelju o zaštiti ljudksih prava”, istakla je Vranješ.

Podrška nekoliko stotina građana nije izostala ni ovaj put. Svi su podignutih pesnica pjevali Davidovu pjesmu „Klinac u getu“, a nekoliko njih koji su uz porodicu ubijenog mladića od samog početka obratilo se okupljenima u centru Banjaluke.

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, 220. dan nije prisustvovao skupu jer je ranije tokom dana otputovao u Sarajevo gdje je Ministarstvu pravde BiH predao zvaničan zahtjev da grupa „Pravda za Davida“ postane udruženje građana „Pokret Pravda za Davida“ što je, kako je naveo, jako bitno da bi sva djeca u ovoj državi bila pravno zaštićena.

(BN)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *