Zaboravljamo koliko djecu pogađa zagađen vazduh

Objavljeno: 30.10.2018.


Od jakih infekcija disajnih puteva zbog zagađenog vazduha u zatvorenom prostoru i napolju godišnje u svetu umre 600.000 dece mlađih od 15 godina, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).
Foto: Thinkstock

Zagađenje vazduha je “kao duvan”, izjavio je generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Grebejesus povodom prve Svetske konferencije o zagađenosti vazduha i zdravlju.

Računa se da čak oko 93 odsto dece mlađe od 15 godina (1,8 milijardi dece u svetu) udiše zagađen vazduh koji može da im ugrozi zdravlje i razvoj, navodi se u izveštaju SZO.

Organizacija pri UN je dodala da 91 odsto stanovnika sveta udiše zagađen vazduh, zbog čega godišnje umre po sedam miliona ljudi.

SZO je dodala da zagađeni vazduh utiče na neurološki i razvoj kognitivnih sposobnosti.

Deca izložena zagađenom vazduhu mogu kasnije da imaju hronične bolesti, kao i kardiovaskularne probleme.

“Ta kriza javnog zdravlja zahteva povećanu pažnju, ali se njen kritični aspekt često zanemaruje, a to je koliko zagađenje vazduha posebno pogađa decu”, navodi se u izveštaju.

Zagađenost vazduha u zatvorenom i otvorenom prostoru je 2016. izazvala smrt 543.000 dece do pet godina i 52.000 dece od pet do 15 godine koja su obolela od jakih infekcija disajnih puteva.

SZO dodaje da trudnice izložene zagađenom vazduhu mogu da se porode pre termina ili da bebe imaju manju telesnu težinu na rođenju.

Jedan od razloga osetljivosti dece na posledice zagađenja je to što dišu brže od odraslih i zbog toga apsorbuju više zagađenja.

Pored toga, deca žive bliže tlu, gde određeni zagađivači imaju maksimalnu koncentraciju, što može da utiče na razvoj mozga i tela.

Novorođena i mala dece takođe su osetljivija na zagađenje u zatvorenom prostoru, posebno u domaćinstvima koja redovno koriste zagađujuće tehnologije i goriva za kuvanje, grejanje i osvetljenje.

SZO je dodala da je prioritet međunarodne zajednice da ubrza prelazak na “čistu i obnovljivu energiju”.

Izvor: Beta

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *