Sud ipak dozvolio pretvaranje obale Sene u pješačku zonu

Objavljeno: 30.10.2018.


Francuski Upravni sud odobrio je novu uredbu o pretvaranju obala reke Sene u zonu samo za pešake što je ključna, ali i sporna mera socijalističke gradonačelnice Pariza An Idalgo.
Foto: Reuters/ Charles Platiau

“Zabrana automobilskog saobraćaja koju uvodi Uprava grada Pariza opravdana je potrebom da se zaštiti to mesto (obale Sene) koje je na listi Svetskog nasleđa UNESCO”, prihvatio je Upravni sud nov argument gradske vlasti.

Sud je napomenuo da je taj prostor pod zaštitom UNESCO u “istorijskom srcu Pariza i blizu simboličkih spomenika”, te je odbacio tvrdnje udruženja građana-tužitelja koji se protive uvođenju zone samo za pešake.

Oni su tvrdili da “uprava grada Pariz nije vlasnica javnog prostora” i da “svrstavanje nekog prostora na listu Svetskog nasleđa ne može opravdati zabranu saobraćaja”.

Odluka Upravnog suda tako utvrđuje uvođenje zona samo za pešake na obalama, što je obradovalo gradsku upravu Pariza čija je prvobitna odluka o tome bila poništena prethodnom presudom drugog, Apelacionog suda.

Tada, prošlog ponedeljka, Apelacioni sud je prihvatio zahtev građana-tužitelja za poništavanje postupka i uredbe o uvođenju zone za pešake uz obale Sene jer su bili zasnovani na manjkavoj studiji uticaja na životnu sredinu iz 2016. godine.

Smatrajući uvođenje “pešačkih zona” štetnim, Apelacionom sudu se žalilo nekoliko mesnih zajednica, udruženja i stanovništvo, zahtevajući ukidanje uredbe što je taj sud uvažio i poništio uredbu gradske vlasti, smatrajući da studija uticaja projekta uređenja “pešačke zone” na grad iz 2016. godine “sadrži netačnosti, propuste i nedostatke”.

Apelacioni sud je prošle nedelje utvrdio i da je uz to, ta “studija uticaja namerno prikrivala” značajan deo posledica projekta pretvaranja obale u “pešačku zonu”, odnosno da bi to povećalo zagađenje i buku u delu grada u okolini te zone koja će zbog “pešačke zone” postati znatno opterećenija saobraćajem.

Te prve teškoće i umnožavanje prepreka njenoj ideji, primorale su gradonačelnicu Pariza da preduzme novu akciju za uvođenje zone za pešake, ovog puta uspešnu, zasnovanu na potrebi poštovanja urbanističkog nasleđa.

Gradska uprava je marta ove godine objavila da je od početka uvođenja “pešačke zone” drugde u Parizu izbrojala 1,5 milion posetilaca za koje je to “pravi prostor za disanje i slobodu, za šetnju, opuštanje, sport, kao i za odlazak na posao biciklom”.

Izvor: Beta

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *