Ni najbolji ne nalaze posao u Srpskoj: ”Za posao samo jaka veza, novac i politika”!

Objavljeno: 30.10.2018.


Mladi su stub svakog društva, ali čini se, da je taj stub u RS okrnjen. Na birou rada u Srpskoj ukupno je na kraju septembra bilo gotovo 101 hiljada nezaposlenih. Od tog broja 37. 000 njih je od 18 do 35 godina starosti. Među njima je Aleksandar Peruško. Završio je Fakultet političkih nauka. Posao taži godinama, bezuspješno. Danas kaže postoje tri načina da se dođe do radnog mjesta.
”Jaka veza, novac i treće je politika” – kaže Aleksandar Peruško iz Banjaluke.

Dušan Kondić je bio najbolji diplomac na Fakultetu političkih nauka. Dobio je i zlatnu značku sa likom Nikole Tesle. To mu nije pomoglo. Posao u Srpskoj nije našao. Master studije je nastavio u Manhajmu. Za BN kaže da u Njemačkoj planira i da ostane.

”Na prvom semestru učimo programiranje, kroz školovanje učite praktično da radite, tako da je mnogo lakše uključiti se na tržište rada i naći posao”, kaže za BN TV Dušan Kondić.

Svakodnevne gužve i u kopirnicima. Radnici osim knjiga stranih jezika, kopiraju vize, radne dozvole i prevedene diplome.

”Ljudi dolaze da im se štampaju i formulari sa interneta. Nekad nas remete u našem redovnom poslovanju, ali se trudimo da im izađemo u susrte i pomognemo”, rekao je Davor Ševa vlasnik korinice ”Mikro print” iz Banjaluke.

Za sada, konkretnim mjerama ne pomaže koliko bi trebalo, jedino vlast. Prema podacima Centralne obavještajne agencije,  na svjetskoj listi nezaposlenosti mladih osoba od 15 do 24 godine, BiH se našla na samom vrhu liste od 134 zemlje, daleko ispred Jemena, Alžira i Etiopije.

”Moramo učiniti sve da prestanemo biti, čitav region, mjesto gdje se školuju mladi u šta društvo ulaže ogroman novac, a da nakon toga odu negdje i svoje znanje tamo primjenjuju” – izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik.

Mnogi su, ako je suditi prema redovima ispred ambasade Slovenije u BL i punim autobusima koji iz Banjaluke svakodnevno odlaze na Zapad, umorni od pukih priča i najava o boljitku, bez konkretnog djelovanja.

”Interes za napuštanje RS ne jenjava i to je ogroman problem i ponovo interes iskazuje mlado i mlado sredovječno stanovništvo. Dakle, to je jedino stanovništvo koje može da podigne nivo fertiliteta”, kaže demograf Aleksandar Čavić.

Brojna istraživanja i statistike pokazuju da je samo u ovoj godini procenat nezaposlenih od 18 do 20 godina porastao za čak 211%. Istraživanja Instituta za razvoj mladih KULT pokazuju da čak 77 odsto mladih želi da ode u inostranstvo zauvijek.

”Ono što nas čeka sada dolaskom nove Vlade, jeste otpočinjanje pregovora oko povećenja plata, kako najniže plate, koja zaista mora da bude značajno povećana, tako povećanje i svih plata, svim zaposlenim, prije svega u realnom sektoru, ali i javnom sektoru i to je jedna od osnovnih mjera koja bi trebala da smanji odlazak radne snage” – kaže predsjednik Saveza sidnikata RS Ranka Mišić.

Brojke Zavoda za statistiku Republike Srpske pokazuju da u cijeloj Republici posljednjih pet školskih godina broj upisanih srednjoškolaca sve više opada. U cijeloj Srpskoj u školsku 2013/2014. godinu upisano je ukupno 11.543 srednjoškolca, dok ih je samo godinu kasnije bilo za 300 manje.

BN TV

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *