Engleske bande regrutuju djecu izbačenu iz škola. Mladi po ulicama nose oružje

Objavljeno: 30.10.2018.


Britanska humanitarna organizacija Barnardo upozorila je englesku javnost da kriminalne bande regrutuju i iskorištavaju djecu koja su nakon isključenja iz škole prepuštena ‘vaspitanju ulice’. Takva djeca vrlo često pribjegavaju nošenju i korištenju oružja koje im je lako dostupno, poput noževa, javlja BBC.
Prema istraživanju All-Party Parliamentary Group on Knife Crime, sve je veći broj djece koja su isključena iz škola. Radi se o vrlo velikom porastu primjene takve pedagoške mjere – broj isključenja iz obrazovnih institucija porastao je u Engleskoj za 56% od 2014. godine.

Mladi koriste hladno oružje

„Broj kriminalnih aktivnosti u kojima se koristi hladno oružje, naročito noževi, dostigao je svoj vrhunac. Naše škole su na prvoj liniji fronta. Sve veći je broj djece isključene iz škola i ona nemaju gdje da odu, okreću se ulici. To je strašno“, izjavila je Sarah Jones, rukovodilac grupe All-Party Parliamentary Group on Knife Crime.

Javed Khan, izvršni direktor organizacije Barnardo, pozvao je vladu da aktivno radi na smanjenju broja isključenja iz škola i pruži mladima alternativne metode edukacije i vaspitanja kako bi „mladi u tom ranjivijem dobu mogli da dobiju pomoć koja im je potrebna za postizanje pozitivne budućnosti“.

Vlada provjerava sva isključenja

Portparol vlade reagovao je na upozorenja i rekao da vlada provjerava sva isključenja koja je odobrio bivši ministar obrazovanja Edward Timpson.

„Primjena pedagoške mjere trajnog isključenja iz škole trebalo bi da budu krajnja mjera, kada više ništa drugo ne funkcionše. Podržaćemo sve opravdane mjere isključenja“, dodao je portparol engleske vlade.

Index HR

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *