Članovi kolegijuma Parlamenta BiH putovaće poslovnom klasom i boraviti u hotelima sa 5 zvjezdica

Objavljeno: 30.10.2018.


Članovi kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH ubuduće će moći na službenim putovanjima da odsjedaju u hotelima sa pet zvjezdica i da putuju avionskom poslovnom klasom o trošku građana BiH.
U posljednjem broju Službenog glasnika BiH objavljena je Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine na naknadu za službeno putovanje, a koje je Savjet ministara BiH usvojio na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH.

“U članu 6. stav (2) u tački a) iza riječi: članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine dodaje se zarez i riječi: članovi kolegijuma domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”, piše u usvojenoj odluci.

Riječ je o izmjeni člana koji se odnosi na hotelski smještaj bh. funkcionera koji borave na službenom putu. Na taj način članovima kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH omogućeno je da kao i članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući, ministri i zamjenici ministara u Savjetu ministara BiH, kao i njihovo lično osiguranje koriste hotelski smještaj kategorije do 5 zvjezdica. Ostali zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine imaju pravo na korištenje hotelskog smještaja kategorije do 4 zvjezdice.

Takođe, izmijenjen je član 7. stav (4) na način da se iza riječi: “članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine” dodaje zarez i riječi “i članovi kolegijuma domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”.

U ovom slučaju radi se o članu koji reguliše naknade za službena putovanja. Ubuduće će prilikom službenog putovanja u inostranstvo, u slučajevima kada se putuje avionom i kada te troškove snosi institucija BiH, pored članova Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg, ministara i zamjenika ministara u Savjetu ministara BiH i članovi kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH moći da putuju poslovnom klasom, a ostali zaposleni u institucijama BiH samo ekonomskom klasom.

Podsjećamo, članovi Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u ovom trenutku su Mladen Bosić, Borjana Krišto i Šefik Džaferović, dok su članovi Kolegijuma Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak, Safet Softić i Ognjen Tadić.

Klix

One thought on “Članovi kolegijuma Parlamenta BiH putovaće poslovnom klasom i boraviti u hotelima sa 5 zvjezdica

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *