Asanž mora da se pridržava novih pravila u ambasadi

Objavljeno: 30.10.2018.


Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž mora da se pridržava novih pravila koje mu je propisala ambasada Ekvadora u Londonu.
To je odlučila ekvadorski sudija Karina Martinez posle videokonferencijskog saslušanja Asanža.

Martinezova je donela odluku povodom žalbe koju je Asanž podneo, tvrdeći da nova pravila imaju za cilj da ga isteraju iz ambasade i ukinu mu azil, prenosi AP.

Prema novim pravilima, Asanž mora da plati za internet i pranje veša, lekarske i telefonske račune i čisti za svojom mačkom u ambasadi, u kojoj živi već šest godina. Asanž je na videokonferenciskom saslušanju uoči odluke sudije Martinez, izjavio da Ekvador pokušava da ukine njegov azil u ambasadi te zemlje u Londonu i preda ga SAD.

Asanž je na saslušanju istakao da je predsednik Ekvadora Lenjin Moreno već odlučio da mu ukine azil, ali da još nije zvanično dao naređenje, prenosi Rojters. Državni advokat evkadorske vlade Indigo Salvador nije direktno odgovorio na Asanžove tvrdnje.

Salvador je prošle nedelje izjavio da je Asanž dobrodošao da ostane u ambasadi pod novim pravilima, a da su mu vlasti Velike Britanije u avgustu obećale da Asanž neće biti izručen ukoliko napusti ambasadu.

Osoblje ekvadorske ambasade se žalilo da je Asanž vozio skejt u hodnicima ambasade, igrao fudbal na travnjaku i da se bezobrazno ponašao prema obezbeđenju.

Ekvadorska vlada se takođe požalila na njegovo komentarisanje osetljivih političkih problema u drugim državama, uključujući i objavu članaka u kojima se Asanž bavio separatističkim pokretom u Kataloniji. Salvador je istakao da nova pravila za cilj imaju da se izbore sa ovim vidovima ponašanja.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *