Porsche 911 “Project Gold” prodat za 2,74 miliona evra

Objavljeno: 29.10.2018.


U odeljenju Porsche Classic su napravili samo jedan Porsche 911 iz Serije 993, a na aukciji koja je trajala samo 10 minuta “Project Gold” je prodat za 2,74 miliona evra.
U sklopu ovogodišnjeg obeležavanja 70 godina od nastanka prvog Porscheovog sportskog automobila, u odeljenju Porsche Classic su nedavno napravili samo jedan primerak modela Porsche 911 iz Serije 993 kojom je nakon pet decenija završena proizvodnja legendarnih vazduhom hlađenih boxer motora.

Ponovo rođeni Porsche 911/993 koji je zasnovan na bazi modela Turbo S, ponuđen je na aukciji kuće RM Sotheby’s koja je održana u Atlanti (SAD), a nakon samo deset minuta najveća od 37 ponuda je iznosila 2.743.500 evra. Porsche će sav novac usmeriti u neprofitabilnu nemačku fondaciju Ferry Porsche u kojoj podržavaju edukaciju, istraživanja, sportske aktivnosti, kulturu i različita društvena događanja.

Entuzijasti u odeljenju Porsche Classic su za ručno rađeni “Project Gold” potrošili 18 meseci. Automobil pokreće potpuno nov originalni 3,6 litarski 6-cilindarski vazduhom hlađeni biturbo boxer motor čijih 450 konjskih snaga se na obe osovine distribuira posredstvom ručnog 6-stepenog menjača. Autentičnosti cele priče je pomogao i izbor broja šasije, jer “Zlatni 993” na sebi nosi broj šasije iza poslednjeg Porschea 993 Turbo koji je proizveden pre više od 20 godina.

Novom vlasniku ne smeta činjenica da će automobil moći da koristi samo na zatvorenim stazama, jer zbog današnjih normativa o temi buke i emisije izduvnih gasova automobil neće moći da se registruje za korišćenje na javnim putevima u većini zemalja sveta.

Izvor: Klix

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *