Pojavila se snimka s mjesta pada indonezijskog aviona, u moru plutaju leševi

Objavljeno: 29.10.2018.


PUTNICI i članovi posade, njih gotovo dvjesto, koji su letili Boeingom 737 iz Džakarte koji se srušio u indonezijskim vodama vjerovatno su svi mrtvi, objavio je upravnik spasilačkih službi na konferenciji za novinare.
Spasioci su pronašli “ljudske ostatke .. vjerovatno je da je svih 189 ljudi mrtvo”, rekao je Bambang Suryo Aji.

Indonezijski avion kompanije Lion Air s, po novim podacima 189 putnika i članova posade, u ponedjeljak se srušio u more i potonuo, vrlo brzo nakon polijetanja iz Džakarte.

Indonezijske spasilačke službe potvrdile su nesreću, dodajući da je avion izgubio kontakt sa zemaljskim službama 13 minuta nakon polijetanja.

U moru plutaju dijelovi aviona i leševi

Spasioci su našli ostatke Boeinga 737 MAX 8 u pokrajini Zapadna Džakarta, oko 70 kilometara istočno od glavnog grada Indonezije, obavio je čelnik indonezijske Nacionalne službe za potragu i spašavanje. U moru plutaju ostaci aviona i leševi putnika.

Ronioci sada pokušavaju doći do trupa aviona, za koji se vjeruje da se nalazi na dnu mora, na dubini od oko 35 metara, rekao je.

Među putnicima bili su i zaposlenici ministarstva finansija, njih 21, koji su bili na radnom sastanku u Džakarti, rekao je glasnogovornik tog ministarstva.

Otkrivene zadnje riječi pilota

Direktor kompanije Lion Air Edward Sirait rekao je da je pilot zatražio da se vrati zbog problema koji je uočio nakon polijetanja.

“Naš je pilot slijedio proceduru i kada je uočio problem tražio je da se vrati u bazu, ali znamo kako je to završilo”, kazao je Sirait.

Dodao je da je avion imao tehnički problem na prethodnom letu ali da je on uspješno uklonjen prije ponedjeljka.

“Zbunjeni smo i oko toga zašto se to dogodilo, budući da se radilo o novom avionu”, dodao je.

Prva nesreća tog tipa aviona

Avion koji se srušio bio je na prvom letu 15. avgusta, a Boeing 737 MAX 8 u komercijalnoj je upotrebi od 2017. Ovo je prva nesreća tog tipa aviona.

Lion Air najveća je privatna aviokompanija iz Indonezije koja operira na 126 aerodroma u Indoneziji, Singapuru, Vijetnamu, Maleziji i Saudijskoj Arabiji.

Zajedno s kompanijom-kćeri Wings Air, Lion Air nalazi se na listi kompanija kojima su zabranjeni letovi na području Evropske unije.

Boeing je duboko ožalošćen zbog nesreće, kazala je ta zračna kompanija u saopštenju.

“Boeing je spreman dati tehničku pomoć u istrazi nesreće”, istaknula je kompanija u saopštenju.

 

Index

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *