NEODOLJIVO HRSKAVA, A SOČNA: Strarinski recept za pitu od jabuka

Objavljeno: 29.10.2018.


Ovu pitu od lisnatog tijesta obožavaće svi. Hrskava je i ukusna, a veoma laka za spremanje.




Sastojci:

5 manjih jabuka

250 g lisnatog tijesta

1 kašičica cimeta

na vrh kašičice mlevenog muskatnog oraščića

1 kesica karamel šećera

prstohvat soli

2 kašike smeđeg šećera

100 g putera

po potrebi ulja za prženje

po ukusu prah šećera

 

Priprema:

Jabuke oljuštiti, oprati i isjeći na kockice. U tiganj staviti puter i kašiku ulja, pa kada se zagrije dodati jabuke, smeđi i karamel šećer, so, cimet, muskatni orašćić i dinstati 6,7 minuta. Ostaviti da se prohladi.

Lisnato tijesto odmrznuti, radnu površinu posuti brašnom, kao i lisnato tijesto, pa ga tanko razvući oklagijom. Podijeliti ga na 6 dijelova i na svaki dio staviti po kašiku dinstanih jabuka. Ivice premazati vodom pa tijesto spojiti i viljuškom pritisnuti ivice da ne ispadne fil.

U tiganju zagrijati ulje i pržiti pitu sa obje strane da porumeni. Isprženu vaditi na papirni ubrus da upije višak masnoće. Gotovu posuti šećerom u prahu i cimetom. Poslužiti toplo.

 

Uživajte!

 

Pratite nas na društvenim mrežama:

Facebook: BIG 1  BIG 2  BIG 3  BIG 4  bigportal.ba

BIG Instagram

BIG Twitter

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *