Kako izgleda najveći aerodrom na svijetu

Objavljeno: 29.10.2018.


U Istanbulu je otvoren najveći aerodrom na svijetu, koji će po završetku radova 2023. godine, imati šest odvojenih pista, kapacitet od 500 aviona, parking za 70.000 vozila sa godišnjim planom od oko 200 miliona putnika.
Novi istanbulski aerodrom, projektovan kao najveći na svetu, otvoren je u prisustvu više od 50 svetskih zvaničnika među kojima je počasni gost i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zgrada aerodromskog terminala prostiraće se na 1,3 miliona kvadratnih metara i biće među najvećim u svetu. Spoljni i unutrašnji izgled inspirisani su motivima iz turske istorije.

Aerodrom je izgrađen na 76,5 miliona kvadratnih metara. Na gradnji aerodroma angažovano je oko 10.000 ljudi. U prvoj fazi gradnje koja je završena danas, utrošeno je šest milijardi evra.

Očekuje se da će na aerodromu dnevno uzletati i sletati 2.000 aviona, prema više od 350 destinacija, a svoje usluge nudiće 250 avio-kompanija.

Novi aerodrom u Istanbulu biće povezan i železnicom do centra grada.

Na 9.000 pametnih kamera postavljenih na terminalu i parkinzima instalirano je osam profila sumnjivih ponašanja. Oni koji budu imali jedan od njih, biće odmah otkriveni. Postavljeni su i sistemi za skeniranje lica.

Izvor: RTS

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *