Grčka čini sve da rasvijetli slučaj Grka ubijenog u Albaniji

Objavljeno: 29.10.2018.


Grčke vlasti preduzele su sve potrebne korake kako bi utvrdile šta se tačno dogodilo kad je riječ o smrti grčkog državljanina u Albaniji, izjavio je danas portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos.
On je objasnio da su grčke vlasti u kontaktu sa albanskim vlastima i istakao da niko ne bi trebalo da prerano izvlači zaključke, prenosi AMA.

Canakopulos je, takođe, pozvao Albaniju na smirenost i izbegavanje agresivnosti u trenutku kada je mladi čovjek uzgubio život, navodi grčka agencija.

Albanska policija ubila je juče Grka koji je pucao pošto su policajci skidali grčku zastavu sa groblja iz Drugog svjetskog rata u selu Bularat, nedaleko od granice s Grčkom, što je izazvalo oštru reakciju Atine.

Albanski mediji su objavili da je ubijen Konstantinos Kacifas (35), koji je pucao iz “kalašnjikova” na albanske policajce koji su skidali zastavu.

Incident se odigrao dok je albansko selo Bularat, u kome većinom žive Grci, obilježavalo godišnjicu ulaska Grčke u Drugi svetski rat, 28. oktobra 1940. godine, prenosi “Katimerini”.

Albanska policija tvrdi da je Kacifas pucao na njih i da su oni uzvratili vatrom i ubili ga.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova je sinoć istaklo da je “neprihvatljivo da je operacija rezultirala gubitkom ljudskog života”.

“Čekamo od albanskih vlasti puno objašnjenje uslova pod kojima je grčki građanin izgubio život i odmah ćemo preuzeti neophodne korake”, navodi se u saopštenju grčkog ministarstva.

Albansko Ministarstvo spoljnih poslova se oglasilo saopštenjem u kom “žali zbog neopravdane politizacije” ovog slucaja.

U saopštenju se navodi da je albanska policija “detaljno objasnila” da je u pitanju bio “potpuno izolovan slučaj”, kao i “flagrantan čin” agresije prema albanskoj policiji.

Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *