Danas je VELIKI SVETAC: Ako pomognete nekom, vratiće vam se VIŠESTRUKO

Objavljeno: 29.10.2018.


Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja dan Svetog mučenika Longina Sotnika, koji je u crkvenom kalendaru upisan crnim slovom, ali je jedan važan običaj vezan za ovaj dan.
Sveti mučenik Longin, je bio prvi oficir koji je, poslije Hristovog stradanja, skinuo vojnu uniformu i udaljio se od svijeta radi Hrista. Bio je kapetan, starješina vojnika koji su prisustvali raspeću Isusa Hrista na Golgoti, o čemu svjedoče jevanđelisti Matej, Marko i Luka.

Bio je, starješina vojnika, odnosno straže koja je čuvala Hristov grob. Kad su jevrejske starješine saznale za Hristovo vaskrsenje, potplaćivali su vojnike da prenose lažnu vijest – da Hristos nije vaskrsao nego da su ga ukrali njegovi učenici. Pokušali su da potplate i Longina, ali on na to nije pristao.

Jevrejske starješine su tada htjeli da ga ubiju, ali on je saznao za to i zajedno sa dva svoja druga, skinuo je svoj vojnički pojas, otišao kod apostola i krstio se, a zatim je tajno napustio Jerusalim i preselio se u Kapadokiju.

Tamo se predao postu i molitvi i, kao živi svjedok Hristovog vaskrsenja, obratio je mnoge neznabošce u istinitu vjeru. Potom se udaljio u selo na imanje svoga oca, ali ni tamo ga nisu ostavili na miru. Saznavši gdje se Longin nalazi, Pilat je poslao vojnike da ga posjeku, ali svetitelj je to providio duhom.

Izašao je u susret svojim dželatima i svratio ih u svoj dom ne kazujući im ko je. Dobro ugošćeni vojnici legli su da spavaju, a Sveti Longin molio se cijelu tu noć, pripremajući se za smrt. Ujutru je doveo i ona dva svoja druga, obukao se u bijele pogrebne haljine, poučio svoje ukućane i pokazao im mjesto na jednom brdašcu, gdje će ga sahraniti.

Crkva

Foto: Profimedia/ilustracija

Tada se javio vojnicima i kazao im da je on Longin, koga oni traže. Vojnici su se zbunili i zastidili, i nisu ni mislili da ga posjeku, no svetitelj je od njih zahtijevao da ispune zapovjest svog stajrešine. Tada su posječeni i Longin i dva njegova druga. Longinovu glavu vojnici su odnijeli Pilatu, a ovaj ju je predao Jevrejima koji su je zakopali u đubre van grada.

Poslije mnogo vremena od Longinove smrti, kako je zapisao njegov životopisac, u Kapadokiji je oslijepila jedna udovica. Pošto joj ljekari nisu mogli da pomognu, pošla je sa sinom u Jerusalim da se pokloni svetinjama. Tek što su stigli, njen sin se iznenada razbolio i umro.

U toj velikoj žalosti javio joj se Sv. Longin i utješio ju je obećanjem da će joj povratiti vid i pokazati joj sina u nebeskoj slavi. Svetitelj ju je uputio iza gradskih zidina, na smetlište, da tamo otkopa njegovu glavu. Čeprkajući po smetlištu, udovica je u jednom trenutku dotakla glavu svetog mučenika i odmah progledala. Ispunjena radošću, uzela je svetiteljevu glavu, oprala je, okadila i stavila u svoj stan kao najveću dragocjenost.

Svi vjernici bi danas trebalo da odu u crkvu, da se pomole i upale svijeću za zdravlje svih ljudi, a na putu ka kući, valjalo bi pomoći prvoj osobi koju sretnu. Predanje kaže da će u tom slučaju ovaj svetitelj zauzvrat ispuniti molitve i podariti zdravlje i blagostanje.

 

Srbija danas

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *