Slana jela sa medom

Objavljeno: 28.10.2018.


Lako “pada” na stomak, podiže energiju, jača imunitet, ublažava simptome prehlada, upala i infekcija, čisti jetru od toksina, poseduje antibakterijska svojstva




Foto: Depositphotos

NAJMANjE 180 različitih supstanci ima u svakom medu! Obiluje organskim kiselinama, vitaminima, mineralima, enzimima… Lako “pada” na stomak, podiže energiju, jača imunitet, ublažava simptome prehlada, upala i infekcija, čisti jetru od toksina, poseduje antibakterijska svojstva. Med najčešće dodajemo u čaj (nikako vruć, jer se tako gube njegovi dragoceni sastojci), a rado ga koristimo i za pripremu najrazličitijih slatkih i slanih đakonija.

SOČNA REBARCA

Potrebno je: 1,5 kg mladih svinjskih rebara sa slaninom i kožom, 1,5 kg krompira, 4 kašičice senfa, 3 kašičice meda, 2 kašičice, balzamiko” sirćeta, so, biber

Mesnata rebra zasecite nožem na razmaku od oko 2 cm. Meso dobro posolite i pobiberite, pa stavite u dublju tepsiju, prekrijte folijom ze pečenje. Rebarca pecite na 200 stepeni 120 minuta, nakon 60 minuta u tepsiju dolijte oko 1,5 dl vode, pa ponovo prekrijte. Za marinadu kojom ćete premazivati rebra umutite otopljeni med, senf i sirće “balzamiko”. Za prilog oljuštite krompir, isecite ga na veće kriške, posolite, pobiberite i premažite senfom. Krompir rasporedite u pliću tepsiju na pek-papir. Kada posle dva sata izvadite meso iz rerne, prebacite ga na krompir. Meso obilato premažite marinadom i sve vratite u rernu na oko 10 minuta, ponovo izvadite pa premažite marinadom i vratite u rernu na još 10 minuta da se krompir ispeče i dobije lepu boju.

DRESING ZA SALATU

Potrebno je: l kašika meda, 3 kašike sirćeta, kašičica senfa, so, biber, aleva paprika

U odgovarajuću posudu stavite med i sirće, malo promešajte a zatim dodajte senf koji je savršen emulgator. Začinite i pustite da odstoji 10 minuta, a zatim polijte po salati po izboru koju ste prethodno pripremili.

SUPA OD ŠARGAREPE

Potrebno je: 3 kašike maslinovog ulja, 150 g crnog luka, čen belog luka, 700 g šargarepe, 200 g krompira, 1/4 kašičice majčine dušice, 1/4 kašičice majorana, 2 kašičice suvog začina, 1 l vode, kašika cvetnog meda, 1/4 kašičice muskatnog oraščića, so, mleveni biber, 200 ml jogurta

Na zagrejanom ulju propržite iseckani luk, dodajte usitnjeni beli luk, oguljenu i na kockice isečenu šargarepu i krompir, majoran, suvi začin i nalijte vodu. Kuvajte oko 40 minuta na laganoj vatri. Povrće usitnite u supersecku kako biste dobili gustu supu. Na kraju dodajte med, muskatni oraščić, posolite, pobiberite. Kada supa provri, služite je uz kašiku jogurta. U zavisnosti od količine meda koju dodajte, supa će svaki put imati drugačiji ukus.

MARINIRANA PILETINA

Potrebno je: 600 g pilećeg filea, 300 g špageta, 100 g šargarepe,l 50 g korena celera, 50 g stabljike, celera, 20 g cvetnog meda, kašika senfa, 1/2 kašičice bibera, 2 kašike ulja, 2-3 kašike soja sosa, so, 2 kašike iseckanog peršuna, 3 kašičice suvog začina 

Piletinu isečenu na kockice pospite sa 2 kašičice suvog začina i biberom. Senf i med sjedinite i time premažite piletinu. Neka meso stoji u marinadi najmanje dva sata. Preostali suvi začin kuvajte oko 5 minuta u 300 ml ključale vode. Mariniranu piletinu propržite na vrućem ulju. Dodajte na kocke isečeno povrće i prelijte sa 150 ml vode, u kojoj se kuvao suvi začin. Nastavite da dinstate na blagoj vatri dok meso i povrće ne omekšaju. Umešajte u to skuvane špagete, dodajte preostalu tečnost sa suvim začinom i soja sos, pa još jednom sve dobro prokuvajte. Jelo na kraju pospite naseckanim peršunom. Poslužite uz paradajz salatu.

Izvor: Novosti

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *