Počelo je: Dan “D” za Makedoniju

Objavljeno: 15.10.2018.


U Skoplju počelo plenarno zasedanje Sobranja, koje mnogi smatraju istorijskim s obzirom na to da je na dnevnom redu samo jedna tačka.
Naime, pred poslanicima Sobranja je vladin predlog za izmenu i dopunu Ustava te bivše jugoslovenske republike, a u skladu sa Prespanskim sporazumom o njenom novom imenu.

Poslanici svih parlamentarnih grupa su prisutni, kao i premijer Zoran Zaev i ministar spoljnih poslova Nikola Dimov.

Sednici prisustvuje i bivši premijer i bivši lider najuticanje opozicione VMRO-DPMNE, Nikola Gruevski, kome je danas na njegov zahtev odloženo suđenje da bi mogao da prisustvuje ovoj sednici parlamenta.

Poslanik iz poslaničke grupe VMRO-DPMNE Ilija Dimovski kazao je da aktuelna vlast nema niti izborni, niti referendumski legitimitet za pokretanje postupka o reviziji makedonskog Ustava.

stovremeno, udruženje građana “Povratak” ispred zgrade Sobranja protestuje protiv ustavnih promena. Organizator protesta, Ana Bobinkova-Mijkovska, saopštila je da će od Zaeva i predsednika parlamenta Talata Džaferija da poštuju njihove zahteve.

“Oni žele da primoraju Makedoniju da uđe u EU i NATO, sa anti-civilizacijskim politikama. Sa popularnom građanskom neposlušnošću, okrenemo se protiv štetnih politika nelegitimne vlade”, navela je ona.

Rekla je da su blokade postavljene na ulici ispred parlamenta i da će tu ostati do ostavke vlade. “Stavljamo moratorijum na rad parlamenta da ne postupaju po zahtevu vlade za promenu Ustava”, rekla je.

Obrazlažući predlog izmena i dopuna Ustava, premijer Zoran Zaev je naglasio da je najveća odgovornost za budućnost zemlje u rukama poslanika, koje je pozvao da glasaju po sopstvenoj volji.

“Gledajte budućnost i budućnost vaše dece”, rekao je premijer i istakao da svaki drugi izbor vodi u izolaciju u kojoj je Makedonija bila 27 godina, pogotovo, kako je rekao, poslednjih godina. “Morate odlučiti da li će većina pobediti ili će većina izgubiti”, rekao je Zaev i dodao: “Ovo je prilika da budete slobodni”.

Zaev je rekao i da istorijsku odluku poslanika čekaju gradjani širom sveta. Makedonski parlament ima 120 poslanika, a za izglasavanje amandmana potrebna je dvotrećinska većina.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *