Najčudniji željeznički sistemi na svijetu

Objavljeno: 15.10.2018.


Vozovi su bili jedan od najdominantnijih vidova prevoza na svijetu, a moderna transportna sredstva željeznički saobraćaj potisnula su u drugi plan. Međutim, idejna rješenja pojedinih željeznica i više su nego interesantna, prenosi “Historic Mysteries”.
Svetske železnice imaju mnogo veću istoriju nego što možete i zamisliti. Najstariji poznati voz zvao se Diolkos Wagonway, a bio je dizajniran za transport brodova preko Korint Isthmusa u Grčkoj tokom 6. veka pre nove ere. Radili su tako što su ih gurali robovi navodeći ih na žljebove urezane u krečnjak.
Moderna pruga počela je da radi tokom 19. veka. Od takvih skromnih početaka železnički sistem širom sveta razvio se u jedan od važnijih načina transporta. Međutim, neki železnički sistemi su neobičniji od drugih. Ovaj članak donosi vam pet čudnih vozova i pruga.
Čungking
Jedan od najpopularnijih gradova u jednoj od najpopularnijih zemalja na svetu je Čungking u Kini. Arhitekte i urbanisti imali su jedinstven problem tokom izgradnje ovog železničkog sistema. Na putu železnici našla se ulica sa 19 zgrada, a graditelji su imali samo dve opcije za železnički tranzit broj dva: da unište ceo blok ili uklone dva sprata i iskoriste prostor za namenski tunel. Za 13 godina od kada je tunel otvoren, gradski zvaničnici i dalje veruju da su napravili pravi izbor. Ovaj voz bukvalno ide direktno kroz blok stambenih zgrada.
Old Quarter
Jedan od osnovnih problema u vezi s razvojem i planiranjem bilo kog železničkog sistema u svetu je bezbednost. Ne samo za pruge, vozove ili putnike, već i za ljude koji ne putuju. Čudni voz u gradu Hanoj je ili napustio ili u potpunosti zanemario takve sigurnosne mere. Ova linija našla se usred uske gradske ulice. Svaki put kada voz treba da naiđe saobraćaj na ulici se potpuno zaustavlja dok voz ne prođe. Prodavnice u blizini i ljudi moraju da se sklone s puta.
Gizborn
Pruga posred prometne ulice je jedno veliko ništa u poređenju s onom preko aerodroma. Na istočnoj obali novozelandskog ostrva je aerodrom Gizborn. To je manji aerodrom i pokriva 160 hektara zemlje. Ima jednu pistu, dok železnička pruga prolazi posred piste.
Brusio Viaduct
Evropa ima mnoge železnice koje su poznate iz vrlo čudnih razloga. Među njima je Viaduct Brusio u regiji Graubunden u Švajcarskoj. Ovo je spiralni železnički sistem koji je izgrađen na kraju prošlog veka kako bi vozovima omogućili da na kratkoj udaljenosti dobiju što veći uspon. Građevina dužine 110 metara ima horizontalni radijus krivine od 70 metara i ima uzdužni nagib od sedam odsto.

Foto: Pixabay

Izvor: Klix

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *