Izmena Ustava u Sobranju, a na ulici protest

Objavljeno: 15.10.2018.


Poslanici Sobranja danas treba da se izjasne o početku rasprave o predlogu za izmene Ustava kojima se predviđa promena imena u Republika Severna Makedonija.
S druge strane, udruženje građana “Preporod” zakazalo je u isto vreme protest ispred zgrade parlamenta.

Prema makedonskom Ustavu, potrebno je da dve trećine poslanika glasa “za” kako bi počela procedura o izmeni Ustava.

Vlada je parlamentu uputila predlog ustavnih promena koji predviđa promenu ustavnog imena, izmene u Preambuli, čvršće garancije za nepovredivost državne granice, kao i brigu o makedonskom narodu u dijaspori i inostranstvu.

“Sada je sve u rukama poslanika. Od njih će zavisiti da li će biti upisani kao akteri u procesu usvajanja najznačajnije odluke za državu i građane Makedonije”, smatra Julijana Nikolova, poslanica koalicije predvođene vladajućim Socijaldemokratskim savezom Makedonije.

Sa druge strane, lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski smatra da je odluka makedonskih građana na referendumu bila jasna. Protesti ispred makedonskog Sobranja zakazani su za sutra u 10 časova, neposredno pre početka sednice parlamenta, prenosi skopska televizija TV 21.

Iz Udruženja gradjana “Preporod”, koje je zakazalo protest, kažu da je cilj ostavka Vlade na čelu sa Zoranom Zaevim kako bi se “zaustavilo ugrožavanje makedonskog naroda i makedonske državnosti”.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *