Fijasko CSU, najgori rezultat od 1950.

Objavljeno: 15.10.2018.


CSU, bavarski saveznik stranke kancelarke Angele Merkel, izgubila je većinu u parlamentu te nemačke pokrajine, osvojivši 37,3 odsto glasova.
To je za skoro trećinu manje nego što je ta stranka dobila na prethodnim izborima 2013. godine, kada je osvojila 47,7 odsto glasova.

Inače, ranije je objavljeno da je Hrišćansko-socijalna unija (CSU) zabeležila na održanim pokrajinskim izborima u Bavarskoj najgori rezultat od 1950. godine.

“Fijasko večitih vladara Bavarske”, naslov je kojim Dojče vele ocenjuje izbore. Dojučerašnja apsolutna većina Hrišćansko-socijalne unije sada je dobila potvrdu tek nešto više od 37 odsto glasača Bavarske, što jeste razlog za brigu unutar vladajuće koalicije.

Socijaldemokrate, koji su mlađi partner u koaliciji Merkelove, osvojili su oko svega 10 odsto glasova, što se smatra katastrofalnim rezultatom, jer je ta stranka levog centra na prošlim izborima u Bavarskoj osvojila 20 odsto glasova.

Glasači CSU i socijaldemorkata ovog puta su se okrenuli drugim strankama, od kojih su tri osvojile.

Tako su na drugo mesto izbili Zeleni, sa 17,8 odsto glasova, što je dvostruko više od rezultata koji su ostvarili 2013. godine.

Prema preliminarnim rezultatima, treći su Slobodni glasači sa 11,6 odsto glasova. Tu stranku smatraju najizglednijim koalicionim partnerom CSU u budućoj vladi Bavarske.

U bavarskom parlamentu će se prvi put naći i utradesničarska Alternativa za Nemačku (AfD), koja je osvojila 10,7 odsto glasova.

AP je ranije ocenila rezultat socijaldemokrata kao katastrofalan, jer je stranka na prošlim izborima osvojila 20 odsto glasova. Rojters navodi da su na ovim izborima glasovi CSU otišli ultradesnici, što je korak unazad koji bi nosio rizik širenja podela unutar aktuelne nemačke vlade sklone krizama.

To je tek drugi put od 1962. godine da je CSU ostala bez apsolutne većine u pokrajinskom parlamentu, što je ishod koji će sigurno podstaći unutarstranačke borbe u stranci koja, po oceni Rojtersa, već predstavlja teškog partnera za Merkelovu u Berlinu.

“Ovo je gorak dan za CSU”, rekao je generalni sekretar stranke Markus Blume. Agencije navode da su bavarski glasači kaznili Merkelovu.

Rojters navodi da to znači da će CSU morati da formira koalicionu vladu, što je po oceni agencije poniženje za stranku koja je navikla da vlada sama.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *