Čovićev uslov za formiranje vlasti

Objavljeno: 15.10.2018.


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako je apsolutni uslov za formiranje vlasti promjena Izbornog zakona.
– Izborni zakon mora biti prethodna faza traženja partnerstava sa strankama s kojima ćemo napraviti novu reformsku agendu u kojoj bi trebalo definisati ekonomsku stabilnost, pravnu sigurnost i evropski put BiH – izjavio je Čović za “Večernji list”.

U svom prvom obraćanju nakon nezvaničnih rezultata opštih izbora u BiH Čović je poručio kako ne smijemo imati nikakvu krizu, ali uslov je “dobiti partnere za izgradnju posve nove BiH i novih odnosa”. Pri tome je istakao da HDZ BiH ima jednak odnos prema svim mogućim partnerima u vlasti, uključujući SDA i SDP.

– Niti smo koga izbrisali niti dodali. Za mene su svi na istom mjestu. Onaj ko je spreman s nama graditi evropsku BiH, kako bi hrvatski narod bio ravnopravan na svakom djeliću zemlje, zaštićen kroz legitimno predstavljanje, nama je partner na svakom nivou vlasti – kazao je Čović.

Najavio je da će nastaviti slati poruke jedinstva, i to ne samo prema Hrvatima, već i prema Bošnjacima i Srbima.

– Ako smo u ovoj kampanji uspjeli ostvariti jednistvo Hrvata, svojim ključnim zadatkom smatram napraviti jedinstvo s drugima dvama narodima – poručio je lider HDZ-a BiH.

Iskreno, kaže, zagovara partnerstvo i prijateljski odnos s “našim bošnjačkim prijateljima”.

– Nikada se neću umoriti od te priče jer BiH jedino tako može normalno funkcionirati. Predstojećih dana, možda će vam zvučati čudno, neću se puno brinuti o vlasti. Naravno, sačekaćemo rezultate izbora, a do tada dogovoriti prijatelje s kojima možemo promijeniti Izborni zakon kako se više nikada ne bi dogodilo da uđemo u izbornu kampanju, bilo da se radi o Mostaru, Domu naroda ili Predsjedništvu BiH, a da se nisu provele osnove legitimnog zastupanja”, rekao je Čović.

On je poručio svima onima koji su, kako kaže, kalkulisali da mogu trgovati rezultatima izbora, jasna poruka – nema kalkulacija ni trke za ulazak u vlast.

“Da smo izabrali legitimne predstavnike na svim nivoima, pa i Predsjedništvu, vlast bi se brzo uspostavila.Ovako ćemo polako, na miru, to pripremiti. Naš je put evroatlantski, a da bismo to imali, moramo riješiti pitanje unutrašnjeg uređenja i stabilizovanja unutrašnjih odnosa odnosa. To ćemo učiniti s onim partnerima s kojima ćemo biti u vlasti. Vrlo je jasno da se bez HDZ-a i HNS-a BiH vlast neće moći uspostaviti. To je jasan odgovor hrvatskog naroda – zaključio je Čović u razgovoru za “Večernji list”.

(BN/N1)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *