CIK BiH kaznio SNSD i Dodika

Objavljeno: 15.10.2018.


Centralna izborna komisija BiH kaznila je na današnjoj sjednici SNSD sa 7. 000 KM, kao i njenog kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa 5. 000 KM zbog korištenja jezika mržnje tokom predizborne kampanje.
“Utvrđeno je da je politički subjekt SNSD odgovoran što je Milorad Dodik, kandidat SNSD za člana Predsjedništva BiH, 4. oktobra 2018. godine koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje. Time je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji i Izborni zakon zbog čega je izrečena kazna od 7.000 maraka”, navode iz CIK BiH.

Ističu i da su članovi CIK odlučili da kazne i lično Milorada Dodika za korištenje jezika mržnje i to sa 5.000 KM.

“Odluka o izricanju kazni nije pravosnažna. Protiv odluke se može podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke”, saopšteno je iz CIK BiH.

Istovremeno, objašnjavaju i da je u toku proces utvrđivanja rezultata opštih izbora 2018. godine koji podrazumijeva objedinjavanje rezultata izbora sa redovnih biračkih mjesta i rezultata brojanja glasačkih listića u Glavnom centru za brojanje.

“Do donošenja odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata izbora svaki dan će u 15 časova na veb stranici www.izbori.ba biti ažurirani preliminarni izborni rezultati. Tek nakon što CIK objavi utvrđene izborne rezultate, subjekti mogu u roku od tri dana podnijeti zahtjev za ponovno brojanje i to isključivo pod uslovima i na način propisanim u Izbornom zakonu”, navode u CIK-u.

Ističu da su na današnjoj sjednici odbacili 19 zahtjeva za ponovno brojanje glasova za pojedina biračka mjesta i nivoe vlasti kao preuranjene ili su podnesene od neovlaštene osobe.

(Srpska.info)

2 thoughts on “CIK BiH kaznio SNSD i Dodika

  1. Ovaj”covek” je trebao da bude diskvalifikovan na osnovu pretnji koje je poslao u toku kampanje.

  2. Ovaj covjek se samo grohotom nasmijao na ovakvu kaznu, bas kao na ovoj fotografiji gore.
    Boli njega i njih uvo za 12000 KM.
    Najveci krivci za ovakav ishod izbora su oni koji su na dan izbora ostali sjediti kod kuce a ne slazu se sa ovakvim stanjem u drustvu. Gospodo ako hocemo nesto da mijenjamo, moramo malo i raditi na tome.
    Od kukumakanja i prenemaganja nikakve vajde. Ne treba nas biti strah da budemo hrabri.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *