Zbog čega su piloti Air Canade umalo usmrtili 1.000 ljudi na aerodromu u San Franciscu

Objavljeno: 14.10.2018.


Nacionalni odbor za bezbjednost prijevoza SAD objavio je izvještaj za prošlu godinu u kojoj se navodi kako je na aerodromu San Francisco izbjegnuta tragedija u kojoj je moglo stradati hiljade putnika i članova posade.
Razlog je greška pilota aviona Air Canade koji je započeo slijetanje na pisti na kojoj su se već nalazila četiri aviona.

Pilot je upravljao Airbusom A320 u kojem se nalazilo 140 osoba i rečeno mu je da sleti na pistu 28R, ali se greškom pripremio za slijetanje na pistu C na kojoj su bila četiri aviona puna putnika. O tome se pisalo prošle godine, a sada je objavljen izvještaj u kojem je objašnjeno zbog čega se to dogodilo.

“Samo osam metara je dijelilo od vjerovatno najgore avionske nesreće u istoriji. Uspio je preletjeti avione, a potom povećavati visinu. Toranj je brzo reagovao rekavši mu da obustavi slijetanje”, rekao je potpredsjednik Nacionalnog odbora Bruce Landsberg.

Do greške je došlo jer se piste nalaze paralelno jedna pored druge, a članovi posade nisu detaljno prostudirali upustva prije leta i prilikom prilaska pisti. Takođe, piloti nisu prilagodili frekvenciju sistema slijetanje, bili su umorni od cirkadijanskog poremećaja, previše sati su bili budni i nedostaci u upravljanju resursima posade.

“Uh, Toranj, samo želim potvrditi, Air Canada 759 ovdje, vidimo neka svjetla na pisti, širom piste, možete li potvrditi da možemo sletjeti?”, upitao je pilot, a iz tornja su odgovorili: “Air Canada 759 dozvoljeno vam je slijetanje na pustu 28R. Nema nikoga na pisti 28R osim vas”.

Potom se čuje muški glas koji govori: “Kuda je ovaj krenuo? Ide prema pisti za polijetanje” i tada su mu rekli iz tornja: “Air Canada uzlijeći”.

Prvi avion od kojeg je Air Canada bio udaljen samo 24 metra bio Airbus United Arilinesa. Animaciju je napravila medijska grupa Bay Area koja je detaljno objasnila kako je izgledao ovaj incident koji srećom nije prerastao u tragediju.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *