Srbija se revanširala Japanu, na korak do polufinala

Objavljeno: 14.10.2018.


Odbojkašice Srbije pobedom su počele fajnl-siks Svetskog prvenstva. U prvom meču G grupe izabranice Zorana Terzića savladale su Japan sa 3:0 (25:19, 25:18, 25:23).
Dve reprezentacije sastale su se drugi put na prvenstvu. Prethodno su Japanke slavile u drugoj fazi sa 3:1. Ipak, treba istaći i da su taj duel evropske šampionke odigrale su bez Tijane Bošković.

Zanimljivo, plave dame do sada nikada na svetskim šampionatima nisu savladale Japan, pošto su prethodno gubile i 2006. i 2010. godine.

Srbija u meč ulazi posle dva vezana poraza, koja je pretrpela posle sedam makasimalnih pobeda. Valja naglasiti i da izabranice Zorana Terzića nikada nisu pretprele tri vezana poraza na prvenstvima planete.

Iako se početkom prvog seta vodila velika borba, zbog dobrih odbrana na obe strane, Srbija je brzo preuzela inicijativu. Sigurna je bila Buša na prijemu, a Ognjenovićeva je pronalazila Boškovićevu i Mihajlovićevu u napadu. Dobro su pokrivale i polje srpske odbojkašice, nisu odustajale, bile su strpljive pa su povele sa 20:11. Iako se već tada nazirao kraj prvog seta, izabranice Zorana Terzića ‘spustile su loptu’ u završnici, pa su Japanke prišle na 23:19. Ipak, Boškovićeva je bila sigurna opcija u napadu, pa su Srpkinje povele sa 1:0.

Fantastično su srpske odbojkašice igrale u odbrani i početkom drugog seta. Strpljivo su gradile poene, hvatale su gotovo svaki napad rivala, pa su povele sa 16:9. Funckionisao je napad sa krajeva, iako se očekivalo da će srednjaci povući s obzirom na karakteristike japanskog tima. Nije imao mnogo šta da zameri Zoran Terzić svojim izabranicama, iako su Japanke ponovo u završnici napravile mini seriju.

Najveći otpor Japanke su pružile u trećem setu. Bolje su servirale domaće, pa su preko Okumure povele 6:8. Nije bilo sigurnosti u igri Srpkinja, organizacija nije bila kao u prethodna dva seta. Ipak, Mihajlovićeva je vratila Srbiju u igru. Razigrala se i Tijana, pa su plave dame preokrenule na 14:12. Stevanovićeva je imala problema u realizaciji, pa su Japanke iskoristile priliku i povele sa 19:22. Nije im to bilo dovoljno. Zaigrale su evropske šampionke ponovo bolje u odbrani, odlično je servirala Rašićeva pa je ubrzo bilo 22:22. Blokirala je Buša.

Foto. fivb.org

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *