Ministri spoljnih poslova EU sutra o novim sankcijama protiv Rusije, raspravljaće i o izborima u BiH

Objavljeno: 14.10.2018.


Ministri spoljnih poslova EU sutra će usvojiti nove sankcije protiv Rusije zbog navodnog korišćenja hemijskog oružja, rekao je danas predsjedavajući Komiteta za spoljne poslove Gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačev.
– Skoro je sigurno da će ministri spoljnih poslova EU sutra u Luksemburgu zvanično potvrditi nove sankcije protiv Rusije – istakao je Kosačev.

On smatra da Zapad sankcijama želi da postigne tri cilja – prvo da pokaže da su upravu, jer bi sankcije zbog navodnog korišćenja hemijskog oružja pokazale da je to tačno.

– Drugo, da se sve optužbe protiv Zapada odbacuju, jer su oni ti koji nameću sankcije, te se stoga na njih ne može ni sumnjati – objašnjava Kosačev.

On dodaje da je treći cilj taj da Zapad obezbijedi pravo da istražuje, tuži i kažnjava svaku zemlju u skladu sa svojim odlukama, a da pritom ne dozvoli drugoj strani da se upozna sa slučajem i potom iskoristi svoje ekonomske prednosti da utiče na tržišta i strana tijela.

Britanski Forin ofis danas je saopštio da će ministri spoljnih poslova EU sutra na sastanku u Luksemburgu odobriti nove sankcije protiv pojedinaca i pravnih entiteta koji su navodno odgovorni za upotrebu i širenje hemijskog oružja. Nešto ranije je višerangirani zvaničnik iz Evropskog savjeta izjavio u Briselu da nije poznato kada će i protiv koga biti uvedene sankcije u sklopu novih regulativa sa kojim su se 26. septembra saglasili predstavnici članica EU.

Na dnevnom redu naći će se aktuelno stanje u međunarodnim odnosima, uključujući i rezultate 73. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, navodi ANA.

Ministri će razgovarati i o referendumu koji je nedavno održan u Makedoniji, kao i o izborima u Bosni i Hercegovini koji su održani 7. oktobra.

Na dnevnom redu naći će se i migracije i stanje u Libiji.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *