Izbori u Bavarskoj, posljedice po Merkel nepredvidljive

Objavljeno: 14.10.2018.


Građani njemačke pokrajine Bavarske danas glasaju na izborima na kojima se očekuje da će do sada dominatna konzervativna Hrišćansko-socijalna unija (CSU) doživjeti neuspjeh, a čije su posljedice nepredvidljive po vladu njemačke kancelarke Angele Merkel, ocjenjuje AP.
Američka agencija navodi da oko 9,5 miliona ljudi ima pravo da bira vlast u Minhenu, gdje je CSU kao važan, ali često neugodan partner Merkelove, 51 godinu u proteklih 56 imala apsolutnu većinu.

Ankete sugerišu da će CSU ovog puta izgubiti tu većinu u najvećoj mjeri, možda čak toliko da će joj ovo biti najgori izborni rezultati od onih u 1950-im.

Agencija napominje da djeluje da CSU, koja je zauzela tvrdokoran stav prema migracijama, gubi podršku i ljevičarski i desničarski nastrojenih glasača, dok partija Zelenih prikuplja glasove liberalnih glasača, a najveći konkurent CSU, tvrdokorna desničarska Alternativa za Njemačku (AfD), računa na mjesta u parlamentu.

Kako je Dojče vele napomenuo u subotu, ukoliko padne lokalna vlast demohrišćana i Zelenih, jesen će za kancelarku zbilja biti olujna.

Foto: Ilustracija

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *