Gdje je završio novac od akciza?

Objavljeno: 14.10.2018.


Od prvog januara sljedeće godine u Bosni i Hercegovini dolazi do ponovnog poskupljenja cigareta i duvanskih proizvoda. Prema odluci Uprave za indirektno oporezivanje akciza će po kutiji cigareta iznositi 2 marke i 86 feninga, umjesto dosadašnjih 2,60 KM, dok će akcize za rezani duvan iznositi 114 maraka po kilogramu, umjesto dosadašnje 104 konvertibilne marke.
Pored podizanja nameta građanima, i dalje ostaje nejasno kako se troši novac od akciza i gdje on završava.

BiH je od 2009. godine prikupila preko 6,4 milijardi KM samo po osnovu akciza na duvan. Koliko država profitira od uvođenja akciza, najbolje pokazuju podaci da na jednoj kutiji cigareta državi ide više od ¾ tog novca. Sa najnovijim povećanjem akciza, još više će se povećati iznos koji od kupovine svake kutije odlazi u državnu kasu.

Na cijenu kutije cigareta koja košta 5 konvertibilnih maraka, država će od Nove godine uzimati:

– specifičnu akcizu koja iznosi 1 marku i 60 feninga

– proporcionalnu akcizu koja iznosi 1 maruku i 42 feninga

– PDV 0.85 konvertibilnih maraka

To ukupno iznosi 3 marke i 87 feninga ili čak 79 %.

Postavlja se pitanje – gdje ide taj novac? Više puta je deklarativno najavljivano da će biti donesene uredbe po kojima će taj dodatni prihod od akciza biti direktno usmjeravan entitetskim fondovima zdravstva, međutim, to nikad nije urađeno. Ekonomisti tvrde da političari i vlast taj novac koriste nenamjenski, pa većina završi u javnoj potrošnji.

Ako uzmemo u obzir da je cijena kutije cigareta najmanje dva puta veća u odnosu na kupovnu moć, građani su jednostavno bili primorani da se okrenu crnom tržištu ili da pređu na varijantu motanja duvana – kaže Pavlović. Rješenje je sa druge strane imala država, ali kad je mogla preduzeti korake koji bi spiječili dalji porast akciza, nije se opredijelila za tako nešto. Tada je bilo bitnije dati novac onima koji ga najviše troše.

Zanimljivo je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje podržao povećanje akciza na cigarete, iako je taj isti Upravni odbor u maju ove godine predložio uvođenje moratorijuma na nova poskupljenja, jer je agresivna akcizna politika donijela više štete nego koristi.

Posljednja najava poskupljenja je dokaz da država nastavlja sa potezima koji su u proteklim godinama doveli do cvjetanja crnog tržišta cigareta, a domaću duvansku industriju bacili na koljena.

BN TV

One thought on “Gdje je završio novac od akciza?

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *