Analgetska svojstva kurkume

Objavljeno: 14.10.2018.


Kurkuma je efektivnija u otklanjanju bolova od popularnih tableta protiv bolova, tvrdi se u novom istraživanju koje je provela talijanska farmaceutska firma Velleja Research.
Dr. Francesco di Pierro, autor studije, rekao je kako je nakon tri sedmice korištenja kurkume utvrđeno da igrači ragbija ne osjećaju bol, odnosno da im je bilo lakše kao kada su pili tablete. Za razliku od tableta, konzumiranje kurkume nema negativnih efekata.

“Studija ukazuje na to da bi lijek proizveden na bazi kurkume mogao predstavljati sigurno sredstvo za uklanjanje bolova u kostima i mišićima koje izazivaju naporne tjelesne aktivnosti”, rekao je Di Pierro.

Istraživači vjeruju da kurkuma pomaže u liječenju upalnih stanja pa i artritisa, raka i srčanih oboljenja.

Bivši igrač ragbi kluba u Londonu, Angus Stewart koristi ovu terapiju u okviru koje pije dvije tablete na bazi kurkume dnevno. Rekao je kako se osjeća mnogo bolje dok vježba te da se brže oporavlja.

U istraživanju je sudjelovalo 50 igrača ragbija iz Italije. Polovica je liječena tabletama protiv bolova, a polovica tabletom na bazi kurkume. Utvrđeno je da su obje grupe imale smanjene bolove, ali da je grupa koja je koristila standardne lijekove imala više probavnih smetnji.

Istraživanje je objavljeno u evropskom izdanju časopisa Medical and Pharmacological Sciences.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *