U Evropi drastično pala prodaja automobila s dizelskim motorima

Objavljeno: 13.10.2018.


Prodaja dizelaša u Evropi je u prvoj polovini ove godine drastično smanjena, a sve zbog zabrinutosti kupaca u vezi sa zagađenjem i vrednošću koju postižu kod prodaje, s obzirom na pojačana nastojanja država da smanje prodaju automobila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem.
– Pad zanimanja za dizelašima se širi Evropom – objavila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u najnovijem izveštaju.

Tržišni udeo koji se odnosi na prodaju dizelaša u EU je pao na 36,5 posto u prvoj polovini ove godine, sa 42,5 posto u istom periodu godinu dana ranije, pokazao je IEA izveštaj.

Obim prodaje je smanjen za 16 posto na 3,12 miliona automobila. U Britaniji je prodato čak 30 posto manje dizelaša u poređenju s istim periodom prošle godine.

U Nemačkoj, koja je ujedno i zemlja matica najvećih svetskih proizvođača automobila s dizelskim motorima, uključujući Volkswagen i BMW, udeo prodaje ovih automobila je smanjen na 31,1 posto od ukupno prodatih automobila, sa 41,3 posto godinu dana ranije.

Mnogi veliki evropski gradovi, uključujući Berlin, London i Pariz, uveli su programe zabrane automobila s dizelskim motorima, kako bi suzbili zagađenje okoline.

Stari kontinent je bio najveće svetsko tržište dizelaša 80-ih godina prošlog veka budući da su evropske vlade stremile motorima velike efikasnosti, kako bi smanjile potrošnju nafte i ograničile emisiju ugljen-dioksida.

Pomenimo i da su dizelaši poslednjih godina izgubili na privlačnosti zbog visokog nivoa emisija otrovnih čestica i skandala iz 2015. godine s “Volkswagenovim” varanjem na regulatornim proverama ispuštanja štetnih gasova u atmosferu.

Izvor: Index

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *