Tužna sudbina crvenih londonskih govornica

Objavljeno: 13.10.2018.


Crvene telefonske govornice, koje su postale simbol Londona, u britanskoj prestonici su prvi put predstavljene dvadesetih godina prošlog veka kako bi i najsiromašniji imali pristup telefonu. Pitanje je do kada će to biti tako jer, nažalost, danas ove govornice gotovo nikom nisu potrebne.
Zbog porasta broja korisnika mobilnih tehnologija, malo je onih kojima su neophodne govornice. To je dovelo do toga da je veliki broj njih u veoma lošem stanju.

Grupa Londonaca je, srećom, odlučila da ih popravi.

„Baš zato što su govornice naš zaštitni znak ne smeju da budu prljave i išarane grafitima na slikama koje kasnije obilaze svet. Pomislila sam zašto ih ne bismo očistili. Čim sam videla jednu u jako lošem stanju osećala sam se kao da sam videla starijeg rođaka koji trpi bol“, kaže Emili koja je sa prijateljima krenula u akciju čišćenja.

Nažalost, možda ni to neće biti dovoljno da ih spase jer osim što svi imaju mobilne telefone, širom britanske prestonice predstavljeni su ulični telefoni sa pristupom internetu koji se lako koriste i što je najvažnije, besplatni.

Neke od omiljenih starih govornica oglašene su za prodaju, a neke su pretvorene u biblioteke ili ih iznajmljuju lokalne prodavce.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *