Seksualno prenosiva bolest koju možda imate, a ne znate

Objavljeno: 13.10.2018.


Najnoviji izveštaj pokazao da nije ni čudo što je hlamidija poznata pod nazivom “tihi ubica”…
Poslednji izveštaj Američkog centra za kontrolu bolesti je pokazao da jedna od sto osoba u Americi ima ovu zaraznu polnu bolest. Jedna osoba možda zvuči i ne tako strašno, ali kada se napravi konačna računica to znači da više od 1.8 miliona ljudi u Americi ima hlamidiju.

Hlamidija je polno prenosiva bakterijska bolest koja često prolazi neprimetno, a može da izazove hronične bolove, vanmateričnu trudnoću i neplodnost.

Ova bakterija se, međutim, ukoliko se pravovremeno otkrije, može izlečiti za par dana nekom od efikasnih terapija antibioticima.

“Kod oba pola, hlamidija može ali i ne mora da izazove pad energije, kao i bolove, pogotovo tokom mokrenja, ali teško je odrediti da će to baš u vašem slučaju tako da se pokaže, jer nijedan simptom nije isklučivo njen i jasan pokazatelj da imate hlamidiju,“ izjavila je Meri Džejn Minkin, profesor na univerzitetu Jejl.

Sprovođenje testova na hlamidiju trebalo predložiti ženama koje pripadaju rizičnoj kategoriji (više partnera tokom godine, neobrazovane žene…) već tokom posete lekaru opšte prakse i ginekologu, a ne samo u specijalizovanim centrima.

Foto: Thinkstock

Izvor: Novosti

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *