Potpuno novi Mercedes S-klase stiže 2020. godine

Objavljeno: 13.10.2018.


Mercedes radi na potpuno novoj generaciji modela S-klase, a novi izvršni direktor kompanije je potvrdio da će taj automobil na tržište stići 2020. godine i to sa trećim nivoom polu-autonomne tehnologije vožnje.
Naime, u jednom intervjuu, Ola Kalenius, čovek koji će ulogu izvršnog direktora kompanije preuzeti od simpatičnog brke Ditriha Zečea, je izjavio: “Idemo ka trećem nivou autonomne vožnje koji će, nadamo se debitovati na novoj generaciji modela S-klase”. Dodao je i da će ta tehnologija na novom modelu biti dostupna kao opcija, te da će se ubrzo nakon toga proširiti i na ostale modele iz game kompanije.

S obzirom da je Audi već predstavio svoj model sa takvom tehnologijom (novi A8 koji je bio kod nas na testu), Mercedes i BMW vode jednu vrstu trke u “naoružanju svojih modela ovom tehnologijom”. Naravno, ljudi iz Mercedesa očekuju da će izaći kao pobednici iz te trke, s obzirom da produkcijska verzija modela iNext neće biti predstavljena pre 2021. godine.

Treći nivo autonomne vožnje je značajno unapređenje u odnosu na drugi nivo u koji spada Teslin Autopilot i trenutna tehnologija kompanije Mercedes. “Društvo inženjera autoindustrije” (SAE) treći nivo autonomne vožnje opisuje kao sistem koji pruža “kondicionalnu autonomiju” što znači da vozač “može prepustiti upravljanje samom vozilu, ali mora biti spreman da reaguje u svakom trenutnku i da ponovo preuzme kontrolu”. Kalenius nije govorio o detaljima, ali je ranije naveo da će ta tehnologija biti dostupna po ceni koja je slična drugim opcijama na modelu S-klase. To nikako nije precizno, ali da napomenemo da “Paket sistema za asistenciju vozaču” na modelu S450 trenutno košta oko 2.000 dolara.

Za sada se ne zna puno toga o novom modelu, ali na osnovu špijunskih fotografija vidimo da će on imati “evolucionarni” dizajn i novi enterijer sa još većom digitalnom instrument tablom.

Izvor: Vrelegume

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *