Njemački mediji o „Aurusu“: Rusija odlučila da baci rukavicu „Rols-Rojsu“, „Bentliju“ i „Majbahu“

Objavljeno: 13.10.2018.


Rusija ima u planu da uđe u elitno društvo proizvođača automobila premijum klase, postajući konkurent britanskim brendovima kakvi su Rolls-Royce i Bentley, ili nemački Maybach-Daimler, piše nemački list Die Welt.
Kako se u tekstu ističe, Aurus je prvi ruski automobil premijum klase stvoren posle osamdesetih godina prošlog veka, dakle čitave tri decenije, preneli su ruski mediji.

Autor članka piše da uspeh novim ruskim luksuznim vozilima treba da obezbede nemački inženjeri, „novac arapskih šeiha“ i imidž predsednika Rusije Vladimira Putina koji je prešao na novu limuzinu Aurus.

Nemački list podseća da je šef ruske države ranije koristio limuzinu Mercedes-Benz model S600 Guard Pullman, kao i da je 2012. godine doneta odluka da se strani model zameni automobilom ruske proizvodnje.

Kako se u tekstu naglašava Rusija je uspela da razvije svoje automobile premijum klase ulažući relativno malu sumu novca za takvu vrstu projekta od 12,4 milijarde rubalja. Naročito imajući u vidu da je projekat proširen nakon odluke o proizvodnji automobila ne samo za potrebe države, već i u komercijalne svrhe.

Ministar trgovine i industrije Denis Manturov rekao je da će cena vozila marke Aurus biti veća od Mercedesa Ce klase, ali da će manje koštati od Rols-Rojsa. Podsećanja radi, krajem avgusta na Moskovskom sajmu automobila premijerno su predstavljeni sedan i limuzina Aurus Senat, civilna verzija automobila iz projekta „Kortež“.

Projekat „Kortež“ podrazumeva porodicu automobila za najviše državne funkcionere, u verzijama karoserije limuzina, sedan i minivan, zasnovanih na jedinstvenoj modularnoj platformi. Nosilac projekta je Centralni naučnoistraživački automobilski i auto-moto institut. Naziv Aurus nastao je spajanjem latinske oznake za zlato (aurum) i skraćenice od reči Russia (Rusija).

Izvor: Russia Beyond

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *