Kupac će ipak platiti izrezano Benksijevo djelo

Objavljeno: 13.10.2018.


Anonimni kupac ipak će platiti 1,2 miliona evra za Benksijevo platno koje je skrivenim automatskim rezačem bilo delimično izrezano u trake nakon što je na aukciji objavljena njegova prodaja, objavila je aukcijska kuća Sotheby’s.
“Kad je prošle nedelje nakon udarca čekićem objavljena prodaja i odmah nakon toga delo izrezano, prvo sam bila u šoku ali sam postepeno počela da shvatam da mogu posedovati deo istorije umetnosti”, kazala je nova vlasnica, a saopštio Sotheby’s.

Iz te kuće navode da je nova vlasnica dela iz 2006. godine “Devojčica s balonom”, opisana samo kao “evropska kolekcionarka i dugogodišnja klijentkinja Sotheby’s”, odlučila da kupi delo.

Benksi je objavio da je ugradio skriveni rezač u veliki okvir slike i aktivirao ga je nakon što je delo prodano 5. oktobra pred iznenađenim učesnicima aukcije.

Delo je preimenovano u “Ljubav je u kanti” što je potvrdila kompanija “Pest Control” u vlasništvu Benksija čiji je identitet tajan, objavio je Sotheby’s.

On je na svojoj internet stranici postavio snimak rezanja platna, što je izazvalo spekulacije da je lično prisustvovao aukciji.

“Devojčica s balonom” je u anketi sprovedenoj 2017. među kritičarima, proglašena najdražim britanskim umetničkim delom, naveo je Sotheby’s.

Foto: Tolga AKMEN / AFP

Izvor: Hina

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *