Fiat okončao proizvodnju modela Panda sa dizel agregatima!

Objavljeno: 13.10.2018.


FCA grupacija je, prema poslednjim podacima, obustavila proizvodnju modela Fiat Panda sa dizel agregatima, a uskoro bi ta sudbina mogla da zadesi i dizel varijante modela 500. 
Naime, prema izveštaju “Automotive News Europe”, koji je ove vesti dobio od strane dva različita izvora, automobili sa dizel agregatima su činili svega 15% od ukupnog broja prodatih modela Panda tokom avgusta, dok su modeli 500 sa dizelskim pogonskim jedinicama imali udeo od svega 4%. FCA grupacija tek treba da da zvanično saopštenje o tome da li je proizvodnja dizel varijanti modela Panda zaista zaustavljena.

U svakom slučaju, ako je istina, ta odluka je najverovatnije posledica novog ciklusa testiranja vozila (WLTP) koji je stupio na snagu u Evropi početkom prošlog meseca. Od svih evropskih zemalja, Panda je najprodavaniji model u Italiji.

Naime, i Panda i model Fiat 500 ispod haube kriju dizel aggregate radne zapremine 1,3 litara.Očekje se da električni 500 na tržište stigne 2020. godine, dok će se Panda prodavati samo sa benzinskim agregatima, mada postoji šansa da on dobije i “blago” hibridni pogonski sklop.

Sve u svemu, modeli Panda i 500 su činili 47% od ukupnog broja prodatih automobila kompanije Fiat u Evropi tokom prvih osam meseci ove godine, a plan pokojnog Serđia Markione je bio da oba ova model ai dalje budu glavni predstavnici Brenda Fiat u Evropi.

Izvor: Vrelegume

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *