Facebook ističe da je nedavni hakerski napad kompromitovao 29 miliona naloga

Objavljeno: 13.10.2018.


Tokom septembra, grupa hakera je iskoristila manu u Facebookovoj “View As” funkciji kako bi dobila neautorizovani pristup desetinama miliona korisničkih naloga.
Facebook je sada objavio zvaničnu informaciju o tome koji podaci su ukradeni tokom ovog napada i koliko korisničkih naloga je bilo podložno napadu.

Prema navodima kompanije, hakeri su ukrali pristupne tokene za 30 miliona naloga (ovo je revidirano u odnosu na prvobitno objavljeni broj od 50 miliona), što im je omogućilo da imaju kompletan pristup profilima korisnika. Od ovih 30 miliona, hakeri su na 14 miliona naloga imali pristup osnovnim kontakt informacijama (email ili broj telefona), dok je na 15 miliona naloga pristup omogućen dodatnim informacijama, kao što su pol, religija, lokacija, informacije o uređaju i drugo. Informacijama na preostalih milion naloga nije pristupano.

Facebook je istakao da planira da obavesti svih 30 miliona (29 miliona kompromitovanih) korisnika preko Help Centera u narednim danima. Kompanija je istakla da nikakvi podaci nisu preuzeti sa eksternih aplikacija, koje su povezane sa Facebook nalozima, uključujući i kompanijine servise kao što su Instagram, Messenger i WhatsApp. Istovremeno, mogao bi postojhati manji ali ekstremniji napad tokom istog perioda, a koji Facebook tek istražuje.

Izjava Facebooka ne otkriva period tokom kojeg je napad izvršen. Prvi set aktivnosti je registrovan 14. septembra, ali je Facebook tek 11 dana kasnije identifikovao aktivnost kao maliciozni napad. Ranjivost je uklonjena dva dana kasnije.

Kompanija ističe da FBI aktivno istražuje hakerski napad, ali nije objavljeno više detalja.

Izvor: The Verge

 

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *