Prodaje se ponovo RŽR Ljubija

Objavljeno: 12.10.2018.


Rudnik željezne rude Ljubija Prijedor ide na prodaju. Nakon što je posljednji pokušaj prodaje “Ljubije” propao, Vlada Republike Srpske dala je saglasnost Investiciono razvojnoj banci RS da organizuje posebne aukcije za prodaju državnih akcija rudnika.
Posljednji pokušaj prodaje Ljubije u maju prošle godine izazvao je žestoke trzavice između koalicionih partnera SNSD-a i DNS-a.

Zanimljivo je da se prodaja ponovo pominje u vrijeme kada predsjednik SNSD-a iznosi ozibljne optužbe na račun DNS-a.

Predsjednik te stranke Marko Pavić novi pokušaj prodaje nije komentarisao, jer je kako nam je rekao u telefonskom razgovoru, na putu u inostranstvu.

Predstavnici radnika Arselor Mitala kažu da se još nisu upoznali sa svim detaljima, ali da neće podržati prodaju bilo kome ko ne da jasne garancije da će rudnik da proizvodi i radi.

Novi pokušaj prodaje nije komentarisao ni ministar insdustrije energetike i rudarstva Petar Đokić koji je rekao da je prodaja sada posao Investiciono-razvojne banke.

U prethodnom pokušaju prodaje Vlada je akcije “Ljubije” htjela da proda Izrael investment grupi, koja je najavila da će ponovo učestvovati u proceduri, dok iz Mitala kažu da će konačan stav tek donijeti.

Nakon više neuspješnih pokušaja prodaje, Vlada RS je krajem prošle godine izbacila Rudnik željezne rude „Ljubija“ sa liste strateških preduzeća, čime je omogućila privatizaciju bez saglasnosti Narodne skupštine RS.

BN TV

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *