5 novih evropskih turističkih atrakcija koje treba obići što prije

Objavljeno: 12.10.2018.


Analiza Svjetske organizacije za turizam Ujedinjenih nacija (UNWTO) objavljena u septembru ove godine, pokazuje da se širom svijeta sve više putuje, što posebno važi za Sjevernu Afriku i Evropu.
Rezultati su posebno zanimljivi kada je riječ o evropskim destinacijama, koje, pored hladnog i trajnog “hita” Islanda, nestabilne Turske i Izraela (koji UN ubrajaju u evropske zemlje), bilježe natprosječan porast broja turista. Tu spadaju nekoliko bivših sovjetskih republika, jedna balkanska zemlja i minijaturna država na Sredozemnom moru – i možda bi ih trebalo obići što prije, jer se očekuje da će u budućnosti bitio sve popularnije turističke lokacije.

San Marino

Odmah iza Rimina, u potpunosti okružena Sjevernom Italijom, nalazi se minidržava koja je 2017. privukla čak 18.000 turista više nego prethodne godine. Riječ je o najstarijoj republici na svijetu koja još postoji (navodno od 301. godine p.n.e), a preživjela je propast mnogo moćnijih italijanskih republika Venecije i Đenove. Grad San Marino nalazi se pod zaštitom UNESCO-a kao svjetska kulturna baština

Gruzija

“Antička kovačnica oružja” u posljednjih nekoliko godina otkrivena je kao jedna od najljepših zemalja svijeta i atraktivno turističko odredište. Za one koji još oklijevaju, još jedna informacija: na ovim prostorima je otkriveno vino.

Makedonija

Uprkos sporu s Grčkom oko imena, koji traje još od 1991. godine, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija ima šta da ponudi, između ostalog, najveći vodopad u Južnoj Evropi i jedno od najstarijih jezera na svijetu.

Azerbejdžan

“Zemlja vatre”, kako se Azerbejdžan reklamira, nalazi se na granici Evrope i Azije. Već deset godina učestvuje na Pjesmi Evrovizije, na kome se bivše sovjetske republike tradicionalno utrkuju za najupadljivi nastup. Blistava metropola Baku postala je popularno odredište ljubitelja šopinga.

U 2017. Moldaviju je posjetilo 145.000 turista. Tokom burne istorije pripadala je Ruskom carstvu, neki njeni dijelovi su bili u sastavu Rumunije, a bila je i u sastavu Sovjetskog Saveza.

Izvor: Blic

 

Pratite nas na društvenim mrežama:

Facebook: BIG 1  BIG 2  BIG 3  BIG 4  bigportal.ba

BIG Instagram

BIG Twitter

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *