Za nekoliko nedjelja kreću prvi komercijalni letovi u svemir

Objavljeno: 10.10.2018.


Virgin Galactic, kompanija koju je još 2004. godine osnovao britanski milijarder Sir Richard Branson, već godinama radi na letjelici za komercijalne letove do ivice svemira, odnosno do visine od oko 100 kilometara iznad Zemlje.
Kroz godine susretali su se s brojnim problemima, izgubili su jednu letjelicu i pilota, ali razvoj nije stao.

Ove godine već su obavili vrlo važan i uspješan probni let na 52 kilometra visine, a u proljeće je Branson po ko zna koji puta najavio kako ih od početka pravih svemirskih letova dijeli tek nekoliko mjeseci.

Ovog je puta ipak bio u pravu, pa je u najnovijem intervjuu za američki CNBC po prvi puta prognozu s više mjeseci umanjio na tek nekoliko – nedjelja. Nakon što, dakle, u kratkom roku Virgin Galacticova letjelica VSS Unity poleti do Kármánove crte i visine od 100 kilometara, što se smatra ivicom svemira, u narednim bi mjesecima osim probnih pilota njome trebali da počnu letjeti i turisti.

Branson je ovom prilikom još jednom ponovio kako će i sam, poznat kao avanturista, biti među prvim “običnim ljudima” koji će iskusiti ovo putovanje – i to će se dogoditi već za nekoliko mjeseci, a ne godina kako se do sada govorilo. On se već neko vrijeme priprema za to, te prolazi rigorozne medicinske testove i fizičke treninge namijenjene astronautima, kao i testove u centrifugama.

Oko potražnje za turističkim letovima u svemir kod Bransona dvoumljenja nema. Više stotina karata odavno su rezervisane po cijenama od 200 i 250 hiljada dolara, a tržište i dalje postoji. “Ako smo u sobi s deset ljudi, njih osam od deset željelo bi posjetiti svemir kada bi to mogli sebi priuštiti”, kaže ovaj serijski preduzetnik sklon avanturama.

Za navedeni iznos turisti će kod Virgin Galactica dobiti kratak izlet na 100 kilometara visine, iskusitće bestežinsko stanje na nekoliko minuta, te će biti vraćeni na Zemlju. Letovi će biti lansirani iz SAD-a, a s vremenom vjerojatno i iz Italije.

Izvor: Bankar

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *